KezdőlapBűnügyAmíg a világ az Iszlám Államot, Kijev az oroszokat, addig Moszkva az...

Amíg a világ az Iszlám Államot, Kijev az oroszokat, addig Moszkva az ukránokat teszi felelőssé a péntek esti tömegmészárlásért

Vlagyimir Putyin szerint ugyan az „radikális iszlamisták kezével” követték el a terrortámadást, de az a cél, hogy a megbízó személye nyilvánosságra kerüljön.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, múlt péntek este 140 ember halálát okozó brutális terrortámadást hajtottak végre Moszkvában. A tömeggyilkosságot az első pillanattól kezdve az Iszlám Állam vállalta magára, és ezúttal még az elkövetők által rögzített felvételeket is nyilvánosságra hozták, miközben azok ártatlan civileket gyilkolnak.

A tádzsik származású négy támadót és az őket segítőket példás gyorsasággal vették őrizetbe. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vezetője közölte, hogy a támadás mind a négy elkövetője a kihallgatáson és a bíróságon bűnösnek vallotta magát, és részletes vallomást tett a bűncselekmény körülményeiről, a megrendelőkről és azokról, akik segédkeztek a terrortámadás előkészítésében. A képeken látszik, sok lehetőségük nem volt, csak a beismerés…

Ugyanakkor szinte azonnal megindult a vita arról, vajon valóban az Iszlám Állam akciójáról van szó, vagy a négy terrorista és segítőik valakinek a megbízásából hajtották végre a támadást. A világ azonnal kettészakadt: amíg Moszkva az ukránokat teszi felelőssé a péntek esti tömegmészárlásért – Kijev minden szinten tagadja az érintettségét, sőt, öntámadással vádolta meg az orosz vezetést –, addig a többi ország egyértelműen a radikális iszlám terrorcsoportot látja a merénylet mögött.

„Radikális iszlamisták kezével követték el a Moszkva melletti Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadást, de a megrendelőket még azonosítani kell. Az egyetemes fájdalmunk és gyászunk, az együttérzésünk és az atrocitás minden elkövetőjének megbüntetésére irányuló jogos vágyunk mellett a vizsgálatot a legmagasabb fokon szakszerűen, objektíven, minden politikai elfogultság nélkül kell lefolytatni” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a tragédia következményeinek kezeléséről megtartott kormányzati videokonferencián.

Kitért rá, hogy az Egyesült Államok mindenkit arról próbál meggyőzni, hogy az ügyben nincs ukrán nyom, és a merénylet mögött az Iszlám Állam dzsihadista szervezet áll. Hangsúlyozta, hogy több kérdést kell tisztázni: valóban az iszlamisták döntöttek-e úgy, hogy csapást kell mérniük Oroszországra, kinek áll érdekében a megfélemlítés, miért Ukrajna felé próbáltak elmenekülni a merénylők, és ki várta ott őket.