2021.06.17
Laura, Alida
Kezdőlap Címlap Áll a bál: nácibotrány a Német Labdarúgó Szövetségben

Áll a bál: nácibotrány a Német Labdarúgó Szövetségben

Hatalmas botrányt kavart Németországban, Fritz Kellernek, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnökének múlt héten tett kijelentése, amikor a korábbi náci vezérhez, Roland Freislerhez hasonlította a szövetség alelnökét, Rainer Kochot. A bocsánatkérés azóta megtörtént, de Koch nem fogadta el.

Keller súlyos hibának nevezte a kijelentését, amikor – az egyébként polgári peres bíróként dolgozó – Kochról úgy beszélt, mint a korábbi náci bíróról, Roland Freislerről. Freisler az 1942-es, hírhedt Wannsee-konferenciára dolgozta ki a zsidók kiirtására irányuló végső megoldás tervét.

„A múlt pénteki, igazgatótanácsi ülésen Rainer Koch első alelnökkel szemben tett megjegyzésem során súlyos hibát követtem el. Feltételezem, elfogadja a bocsánatkérésemet, amit telefonon is felajánlottam neki. Ilyen esetben a labdarúgópályán történt szabálytalanság után fel kell tennünk a kezünket és a megbékélés jelét kell mutatnom. Örülök, ha Koch kész az együttműködésre” – mondta kedden Keller.

Keller a hírek szerint hatalmi harcba keveredett más elnökségi tagokkal, közte Kochhal is, emiatt robbanhatott ki a botrány. A DFB-t az elmúlt évek során számos botrány rázta meg. Ahogy azt tavaly a Blikk is megírta, a korábbi elnök, Reinhard Grindel akkor mondott le, amikor kiderült, hogy „elfelejtette” bevallani 24 milliós jövedelmét.

A DFB a világ legnagyobb szövetsége, több mint hétmillió regisztrált taggal. Németország lesz a 2024-es Európa-bajnokság házigazdája.

Indirekt/Blikk