2021.05.17
Paszkál
Kezdőlap Belföld Friss hír: azok is mehetnek oltásra, akik három hónapon belül fertőződtek meg...

Friss hír: azok is mehetnek oltásra, akik három hónapon belül fertőződtek meg koronavírussal

Folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, napról napra kevesebb a halálos áldozatok száma is. Eközben haladunk a 4 milliós beoltottság eléréséhez, ami után újabb lazítások jönnek a mindennapjainkban. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ma is beszámolt a hazai járványhelyzet legfrissebb tudnivalóiról!

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy olyan mennyiségű vakcina áll rendelkezésre hazánkban, ami az egész lakosság számára elegendő. Egész héten, naponta érkeznek a szállítmányok Magyarországra. Hétfőn fogadtak 34800 Modernát, kedden pedig Pfizert, valamint AstraZeneca is érkezett. 480 ezer Szputnyikot is fogadtak, de a Janssen vakcinája is megérkezett. További Sinopharm, Moderna és AstraZeneca vakcinát várnak a héten. Elmondta, hogy aki most regisztrál, napokon belül oltást fog kapni.

“Elsősorban nálunk még mindig a brit mutáns van jelen” – mondta Müller Cecília, hangsúlyozva, hogy fertőzőképesebb, mint az eredeti koronavírus. Ez az oka, hogy lassan csökken a kórházi koronavírusos betegek száma. Az új fertőzöttek száma azonban folyamatosan csökken. A szennyvízben mért vírus örökítőanyag mennyisége is fokozatosan, lassan, de egyértelműen csökkenő tendenciát mutat szinte mindenütt.

Elmondta, hogy a diplomaták is kapnak oltást, valamint a külföldi budapestieket oltják, és az NNK kéri, hogy külföldön oltsák be a magyar diplomatákat.

A véradással kapcsolatban azt mondta, hogy nincs követelmény, ami annak az elhalasztását szükségessé tenné a védőoltás beadása után, de néhány napot érdemes kivárni.

Elmondta, hogy a várandósok védelme is rendkívül fontos, valamint azoké is, akik a jövőben terveznek kisbabát, ezért kérik őket, hogy ők is regisztráljanak és minél előbb oltassák be magukat. Emlékeztetett, hogy a várandós nők a Pfizer és Moderna-vakcinákat vehetik fel.

A nép-egészségügyi daganatos betegségekkel kapcsolatos szűrővizsgálatokról elmondta, hogy csütörtöktől újra lesznek.

A védettségi státusszal kapcsolatban elmondta, hogyha nem érkezett meg az igazolvány, akkor a magyarorszag.hu oldalról indulva eljuthatnak az elektronikus felületre, amelyen ezt a problémát jelezni tudják. A másik lehetőség a kormányhivatalok kormányablakaiban személyesen is lehet érdeklődni, de időpontot kell foglalni, vagy a beoltott személy is ellenőrizheti az oltottsági státuszát az eeszt.gov.hu oldalon.

Indirekt/Blikk