2024.03.01
Albin
Kezdőlap Bűnügy Adócsalással vádolják Joe Biden fiát, 17 év börtön a tét

Adócsalással vádolják Joe Biden fiát, 17 év börtön a tét

A három bűncselekmény és hat vétség között szerepel az adóbevallás és az adófizetés elmulasztása, a hamis adóbevallás és az adómegállapítás elkerülése is.

Adócsalás miatt vádat emeltek Joe Biden fia, Hunter Biden ellen, írja a BBC. Ez a második büntetőeljárás az amerikai elnök fia ellen. A kilencrendbeli vádirat szerint a férfi 2016 és 2019 között legalább 1,4 millió dollár (kb. félmilliárd forint) szövetségi adó elkerülésében mesterkedett.

A három bűncselekmény és hat vétség között szerepel az adóbevallás és az adófizetés elmulasztása, a hamis adóbevallás és az adómegállapítás elkerülése is. Az 53 éves Biden ellen szeptemberben vádat emeltek szövetségi lőfegyverrel kapcsolatos vádakkal is, Delaware államban. Ez volt az első olyan alkalom az ország történetében, hogy hivatalban lévő elnök gyereke ellen induljon büntetőeljárás.

Ügyvédje csütörtök este azt mondta, hogy az új vádak politikai indíttatásúak. A kongresszusi republikánusok Hunter Biden üzleti ügyleteit helyezik a jövőre újraválasztásra pályázó elnök elleni vádemelési vizsgálat középpontjába.

Ha az adóügyben elítélik, Hunter Biden akár 17 év börtönbüntetésre is számíthat. Hunter Bidennek egy másik ügyben júniusban sikerült megállapodnia az ügyészséggel. Akkor adóelkerüléssel és illegális fegyvertartással vádolták.