2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap A Pfizer szerint egy harmadik oltás biztosan véd a delta variáns ellen...

A Pfizer szerint egy harmadik oltás biztosan véd a delta variáns ellen is

A Pfizer koronavírus elleni vakcinájának harmadik adagja fokozhatja a védelmet a vírus delta variánsa ellen – írta az MTI a cég tudományos vezetője újságíróknak adott csütörtöki bejelentése nyomán. Mikael Dolstein elmondta, tárgyalást kezdtek az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatóságaival a szer vészhelyzeti alkalmazásáról.

A szakember hozzátette azt is, hogy a delta variáns ellen hatásos a Pfizer vakcina, viszont az újonnan fertőzötteket januárban vagy februárban oltották be a vakcinával és ennyi idő alatt csökkent az antitestek száma.

Az Egyesült Királyságból és Izraelből származó adatok azt mutatják, hogy körülbelül 95 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzés súlyosabb tünetek kialakulását a vakcina még a csökkent antitestszám mellett is. Mikael Dolstein bejelentette, hogy az izraeli adatokat feldolgozó kutatást hamarosan közzéteszi a vállalat.

Elmondása szerint több ország – egyebek között európaiak is – már megkereste őket egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban, amely az idősebb korosztály esetében szerinte különösen fontos .

Az újabb adag Pfizer-oltás miatt, illetve azért, mert a világon még mindig nagyon sokan nincsenek beoltva, vélhetően megnő az igény a vakcinára, a cég ezért igyekszik növelni gyártókapacitását.

Idén 3 milliárd, jövőre 4 milliárd dózisnyi vakcina gyártását tűzte ki célul a vállalat.

Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója áprilisban elmondta, hogy a Pfizer vakcináját beadatóknak valószínűleg egy harmadik adagra is szükségük lesz az elsőt követő 6-12 hónapon belül a védettség fenntartása érdekében, és az sem kizárt, hogy az oltás évente meg kell majd ismételni.