KezdőlapCímlapA NATO-t nem érdekli Orbán Viktor békemissziója – Újabb amerikai fegyverek mennek...

A NATO-t nem érdekli Orbán Viktor békemissziója – Újabb amerikai fegyverek mennek Ukrajnába

Joe Biden amerikai elnök a NATO-csúcstalálkozón bejelentette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei új légvédelmi eszközökkel látják el Kijevet.

Az Egyesült Államok, Németország és Románia egy-egy saját Patriot-akkumulátort biztosítanak, míg Hollandia további egy Patriot-akkumulátort tesz lehetővé más országokkal együttműködve. Olaszország pedig egy SAMP-T nagy hatótávolságú légvédelmi rendszert ajánlott fel – jelentette a CNN.

Ezek a légvédelmi rendszerek segíteni fogják az ukrán városok, civilek és katonák védelmét. Az ukrán kormánnyal egyeztetve igyekeznek ezeket a rendszereket gyorsan használatba venni. Biden beszédében hangsúlyozta: „Az Egyesült Államok gondoskodni fog arról, hogy amikor kritikus légvédelmi elfogórendszereket exportálunk, Ukrajna az első helyre kerüljön.”

Meg fogják kapni ezt a segítséget, mielőtt bárki más megkapná – tette hozzá Joe Biden. Izrael is kap védelmi célú elfogórakétákat az Egyesült Államoktól, bár az ország inkább a Vaskupolára támaszkodik drónok és rakéták elfogásában. 

A nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerek mellett az Egyesült Államok és más országok rövid és közepes hatótávolságú rendszereket is biztosítanak Ukrajnának. Ezek közé tartoznak a NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS és Gepard rendszerek. Kanada, Norvégia, Spanyolország és az Egyesült Királyság is aktívan részt vesznek ebben.