KezdőlapBelföldA brutális hőség miatt országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

A brutális hőség miatt országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Július 11-től kezdve tilos tüzet gyújtani Magyarország erdőiben, vasút- és közútmenti fásításaiban, valamint a kijelölt tűzrakóhelyeken.

Csütörtökön is a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, emellett a délutáni óráktól erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, amelyből napi menettel elszórtan képződhetnek záporok, (hő)zivatarok. Estére északira, északkeletire fordul a szél, és többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 34 és 40 fok között várható.

Az ország területén a kánikula következtében a tűzveszély jelentősen megnőtt a fás és száraz növényzettel borított területeken. Az aszály és a rendkívül száraz biomassza miatt már egy kisebb szél is gyorsan terjedő tüzeket okozhat, melyek akár 15-30 méteres lángmagasságú koronatüzekké is fejlődhetnek.

A tűzkockázat miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével 2024. július 11-én 00:00 órától tűzgyújtási tilalmat rendel el Magyarország teljes területére – számolt be a Pénzcentrum.

A tilalom ideje alatt tilos tüzet gyújtani a külterületi erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, beleértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt tűzrakóhelyeket, a vasút- és közútmenti fásításokat, továbbá a parlag- és gazégetést is.

A hatóságok javasolják, hogy a belterületeken is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mivel a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelés esetén az égő, izzó növényi részek (zsarátnokok) több száz méterre is elrepülhetnek, és meggyújthatják a növényzetet és egyéb éghető anyagokat, ezzel veszélyeztetve a növény- és állatvilágot, az emberi életet és az anyagi javakat.