Egyre több fiatalnál mutatnak ki szója-, glutén-, laktóz-, tejfehérje-érzékenységet, ami alternatívák keresésére ösztönzi őket – mi mutatjuk a megoldás receptjét.
Nyárra különösen felértékelődik a fiatal hölgyek és férfiak számára az egészséges, a testet formában tartó ill. formába hozó táplálkozási szokások. Sokaknak megvannak a saját receptjei, gyors finomságai, esetleg barátnőktől átvett ötletei, de azért mindig új, esetleg visszatérő trendek is megfigyelhetőek már a tavaszi időszakban is. Ilyen 2024.-ban a tojásfehérjedús és a szója-, tej-, cukor- és gluténmentes táplálkozás, ami gyakran egy pár hónapos diétából életmóddá fejlődik. Bizony, a fittséget érdemes ősszel és a még hidegebb időkben is tartani, és aki így tett, az idei évet is kedvezőbb helyzetből kezdte.
„A fiatalok közül sokan járnak konditermekbe, futópályákra, odafigyelnek erőnlétükre és formájukra. Tisztában vannak a minőségi fehérjebevitel fontosságával, és hogy az egyoldalú táplálkozásból adódó minőségi-éhezést kerülni kell. Ugyanakkor ételérzékenységeikkel is sokkal inkább tisztában vannak, mint az idősebbek. Ezt támasztja alá, hogy a KSH 2019-ben készült adatai alapján a tejfehérje-mentes ill. gluténmentes diétát követők aránya több, mint duplája 15-34 éves korosztályban, mint a 65 év és annál idősebbek esetében. Ez a tudatosság pedig olyan élelmiszereket helyezett előtérbe, mint a magyar-fejlesztésű tojásfehérje alapú, azaz nagyon protein-dús tejtermék-helyettesítők.” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
A tojásfehérjének számos előnye van, például, hogy zsírt, szénhidrátot nem tartalmaz, azonban kiválóan felszívódó és hasznosuló proteinekben gazdag. Az anyatej mellett az emberi szervezet számára legjobban hasznosuló természetes fehérjeforrás. Nem csoda, hogy strandszezonon kívül is a diétázók, testépítők és sportolók állandó étrend-eleme. Ráadásul a ma már a boltok polcain is megtalálható tojásfehérjéből készült tejtermék-helyettesítők a tojásban meglévő fontos aminosavak bevitelét még inkább megkönnyítik és változatosabbá teszi. Ki is tudna ellenállni egy zsírmentes és energiaszegény „tojásfehérje-túrógombócnak”?
„A fehérjedús és a tojásfehérjedús étrend kifejezések nagy átfedést jelenthetnek a gyakorlatban, ha változatosan tudjuk felhasználni ezt az esszenciális aminosavakban gazdag, szénhidrátokból és zsírból szinte elhanyagolhatóan keveset tartalmazó étel-alapanyagunkat. Márpedig ma már ezt meg tudjuk tenni, hiszen a tojásfehérje többféle formában, lehet az folyékony, krémes, vagy akár rögös is, és többféle ízben is beszerezhető. Gondoljunk csak bele, az ember számára fehérje-minőség szempontjából 100 pontos az anyatej és a tojás, 93 pontos a tehéntej, 86 pontos a hal, 82 a csirke, 76 a szója, a zöldborsó és a csicseriborsó pedig messze lemaradva következne a listán, ráadásul ez utóbbiak fogyasztásánál elkerülhetetlen a jelentős mennyiségű szénhidrát elfogyasztás. Nem csoda, hogy a sportos és egészségtudatos fiatalok ennyire ragaszkodnak a tojásból szárma mindennapi proteinbevitelre.” – folytatta Dr. Németh Csaba.
A fehérjedús mellett a mentes táplálkozás szintén reneszánszát éli. Egyre több fiatalnál mutatnak ki szója-, glutén-, laktóz-, tejfehérje-érzékenységet, ami alternatívák keresésére ösztönzi őket. A cukor meg valljuk be, a strandolók legnagyobb ellensége. Jó hír, hogy ma már rengeteg mentes finomsággal találkozhatunk, melyek jó tíz évvel ezelőtti faforgács íze a múlté, szinte egy az egyben hozzák az eredeti tejes, cukros, lisztes, ám de közel sem olyan egészséges édességek élvezeti értékét.
Végül itt egy igazán fehérjedús és könnyel elkészíthető finomság, ill. annak elkészítési módja. Tehát íme a fehérjedús pogácsa receptje:
Hozzávalók:
20 dkg Totu Rögös
10-12 dkg kókuszliszt
10 dkg parmezán
1 teáskanál tojásfehérje por
2 dkg kókuszolaj
2 dkg víz
1 tojás
1,5 teáskanál só
A tojást a sóval, a tojásfehérje porral, a folyékony kókuszolajjal és a vízzel botmixer segítségével kihabosítjuk. Hozzáadjuk a ToTu Rögöst. Krémesre mixeljük. Beolajozott kézzel hozzágyúrjuk a kókuszlisztet és a parmezánt. 1,5-2 cm magas lappá nyomkodjuk, majd 2 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát. Sütőpapíros lemezre rakosgatva 175°C-osra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.