2023.12.06
Miklós
Kezdőlap Címlap 100 éve kölcsönöztek ki egy könyvet, most vitték vissza

100 éve kölcsönöztek ki egy könyvet, most vitték vissza

Az évtizedek alatt jókora késedelmi díj halmozódott fel, de a könyvtár megengedő volt.

Bárkivel megeshet, hogy kikölcsönöz egy könyvet, majd elfelejti visszavinni. Van, hogy csak évekkel később kerülnek vissza a polcokra bizonyos művek, a minnesotai St. Paul-i közkönyvtárban viszont nemrégiben olyan történt, amire még nem volt példa: több mint egy évszázaddal kikölcsönzése után visszavitték Nathan Haskell Dole „Famous Composers vol. 2” című kötetét.

A könyv olyan zeneszerzők rövid életrajzait tartalmazza, mint Händel és Debussy, és a barokktól az impresszionizmus korszakáig nyújt távlatos zenetörténeti áttekintést. 1902-ben íródott, a könyvtárból valószínűleg 1919-ben kölcsönözték ki utoljára, írja a CBS News.

Egy Hennepin megyei lakos találta meg a könyvet, miközben édesanyja holmijai között kutatott. „Igazán félelmetes érzés a kezemben tartani” – mondta Maureen Hartman, a könyvtár igazgatója. Mint kiderült, rendhagyó módon késedelmi díjat sem számítanak fel, pedig becslések szerint legalább 400 dollárra (kb. 140 ezer forintra) lenne tehető az évtizedek alatt felhalmozott tartozás összege.