2021.10.17
Hedvig
Kezdőlap Belföld Nemzetközi hekkerbandára csaptak le itthon a zsaruk – videóval

Nemzetközi hekkerbandára csaptak le itthon a zsaruk – videóval

Elfogta a rendőrség egy nemzetközi hekkerbanda tagjait. A gyanúsítottak egy online fizetési rendszer felhasználóinak adatait megszerezve és felhasználva több száz csúcskategóriás okosórát és mobiltelefont rendeltek.

Február elején az egyik nagy elektronikai webáruházon keresztül két nap alatt 300 rendelést adtak le nagy értékű okoseszközök megvásárlására. A rendelés nagy része nem teljesült, mert a bankkártyák limitje vagy túl alacsonyra volt állítva, vagy nem volt rajtuk elég fedezet. Néhány esetben azonban sikerrel jártak az elkövetők, a terméket pedig futárszolgálattal kapták meg. A megrendelt áruk közül csupán 11-et fizettek ki, de így is több mint 4 millió forintos kárt okoztak.

Az eset gyanússá vált a cég munkatársainak, és szóltak a rendőröknek. Hetekbe telt, mire az első két tettest azonosították és ezután még több napig tartott, mire kiderítették, hogy hol laknak. Az első két gyanúsítottat április utolsó hetében fogták el, majd két társukat is megtalálták. Az elkövetőkről azt mondta: valamennyien külföldiek, büntetlen előéletűek és Magyarországon tanulnak, jellemzően idegenforgalmat és informatikát. Az ügyben hét helyszínen, köztük kollégiumi szobában is tartottak kutatást, amelynek során 2,5 millió forintnyi készpénzt találtak amerikai dollárban, egyiptomi fontban és magyar forintban – írta az MTI. Az ügyben egy 19 éves kínai, egy 26 éves pakisztáni, egy 21 éves jordániai és egy szintén 21 éves egyiptomi állampolgárságú férfit hallgattak ki gyanúsítottként, különösen nagy kárt okozó, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás kísérlete miatt. Az ügyben ketten vannak letartóztatásban, ketten szabadlábon védekezhetnek.