2023.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Bűnügy Döbbenet: 12 év börtönt kapott P. Ádám, amiért hat órán át verte...

Döbbenet: 12 év börtönt kapott P. Ádám, amiért hat órán át verte kómába eső kedvesét

Példásan szigorú, ám a hazai gyakorlatban annál szokatlanabb ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék az elmúlt évek egyik legkegyetlenebb olyan ügyében, amely családon belüli erőszakról szólt. Az élettársát hat órán keresztül válogatott módszerekkel bántalmazó P. Ádám első fokon 12 évnyi letöltendő börtönbüntetést kapott. Félholt áldozata csak a szomszédok közbelépésének és a gyors orvosi ellátásnak köszönheti az életét.

Az ítélethirdetésen megjelent az áldozat, Kovács Réka is, aki úgy érzi, még ilyen hosszú börtön sem arányos azzal a rengeteg fájdalommal, amit neki kellett elszenvednie. Több év után Réka és Adám most újra találkoztak, ám a rengeteg műtéten áteső nőt rendkívül megviselte a tárgyalótermi viszontlátás. Ezzel szemben a férfi láthatólag csak azzal foglalkozott, hogy büntetése letöltésének megkezdése előtt rövid időre elhagyhassa a börtönt, és hazamehessen az édesanyjához. Erre természetesen nem lesz lehetősége, a bíróság megtagadta a kérést. P. Ádám az utolsó szó jogán bocsánatot kért áldozatától.

– Mit is mondhatnék? – kezdte megtörten a bíróság folyosóján Réka. – Nagyon becsülöm a bírónőt, tudom, hogy családon belüli erőszak ügyében nem jellemző az ennyire szigorú ítélet. Sajnos, azonban az én életemet, egészségemet már soha semmi nem hozza vissza. Amíg csak létezem, fájdalmaim, egészségügyi problémáim lesznek, és örökre elveszett a bizalmam a férfiak iránt. Féltem, hogy megsajnálom Ádámot, amikor két év után rabruhában meglátom, de csak düh van bennem, amiért ezt tette velem – sírta el magát Réka.

Réka és Ádám kapcsolata filmbe illően indult, igazi szerelem volt első látásra. Az álom azonban hamar rémálommá vált: Ádám egyre többet ivott, és olyankor nem ismert kegyelmet. Ütötte Rékát, ahol csak érte, amikor azonban kijózanodott, mindig bocsánatért esedezett, megígérve, soha többé nem tesz ilyet. Réka többször is megpróbált szakítani, számtalanszor elhagyta kedvesét, de a férfi mindig visszakönyörögte magát. Egy ilyen békülésén voltak túl akkor is, amikor Ádám brutálisan összeverte kedvesét. A számtalan, fejre, mellre, hasra és lábra mért rúgástól és ökölcsapástól Réka elájult, s legközelebb csak a kórházban tért magához. Ott tudta meg, hogy Ádám órákig ütötte, míg végül a szomszédok már nem bírták tovább hallgatni a furcsa hangokat, és a portás és egy szabadnapos rendőr segítségével bejutottak a vérrel borított lakásba. Réka mozdulatlan volt, a szájából alvadt vér csorgott kifelé. A kórházban két hétig mesterséges kómában tartották, a lépét eltávolították, a szemét és a koponyáját megoperálták, a beleit kivezették, sztómazsákot kapott. Felépülése a mai napig tart.

– Igazságos ítélet született. A vádlottat emberölési kísérlet miatt ítélték el, azt mondom, hogy ezzel a 12 évvel még jól is járt. A törvény szerint többet is kaphatott volna – reagált a bírói döntésre Réka ügyvédje, dr. Lichy József.

Az ügy másodfokon folytatódik, az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Indirekt/Blikk