2020.04.05
Vince
Kezdőlap Belföld Zöldre vált a kormány: vége lehet a PET-palackoknak

Zöldre vált a kormány: vége lehet a PET-palackoknak

A zöldgondolat lehet a miniszterelnök idei évértékelőjének vezérmotívuma. Orbán Viktor idén már beszélt arról, hogyan képzeli el a zöldebb Magyarországot.

Most pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szólt arról, hogy hazánk elkötelezett amellett, hogy 2030-ra klímasemleges legyen az energiatermelés, és 2021-től csak elektromos új buszokat vásárolhassanak a városi tömegközlekedésben, illetve cél a műanyag csomagolás kivezetése – írja a Blikk.

Orbán Viktor kormányfő év eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján már utalt arra, mindezt hogyan képzeli el. Így többek között megpróbálnák eltüntetni a hazai élővizekből az egyik legnagyobb problémát, a PET-palack szennyezést – csak Magyarországon évente közel 50 ezer tonna ilyen hulladék keletkezik, a cél a csomagolóanyag lecserélése vagy a hulladékkezelés javítása lehet. 

Fotó: Twitter

Kérdés, mi veheti át a műanyag zacskók szerepét, hiszen a legtöbb élelmiszerboltban ezekbe pakolnak az emberek, és bár a kereskedelem igyekszik alternatív megoldások felé fordulni, ez nem egy gyors folyamat. Az étel-házhozszállításnál is ez a helyzet: az éttermek java része most is műanyagot használ a kiszállításkor. 

Az italok esetében a fémdoboz lehet a legjobb megoldás.

A kormány vállalásai között szerepel, hogy teljesen felszámolná az illegális szemétlerakókat. Egy civil szerveződés összesítése szerint csak a hozzájuk befutott jelzések alapján legalább 4500 illegális szemétlerakó van országszerte. De a pontos számadatról csak sejtések vannak. 

Orbán a napenergiától és Paks II-től reméli, hogy csökken a károsanyag-kibocsátás. Ez röviden azt jelenti, hogy a szén vagy szénhidrogén alapú erőműveknek kevesebb olyan gázt kellene kibocsátaniuk, amely a légkört szennyezi. 

– A 2030-ra vonatkozó 40 százalékos kibocsátáscsökkentési cél szerény, mindenképp növelni kellene, hogy 1,5 fok alatt tarthassuk a bolygó felmelegedését – mondta el lapunk kérdésére Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse. A zöldgondolat kormányzati erősödése egyelőre ellentmondásos, mert a 2010 óta hozott szabályozások sokszor nem éppen a globális klímavédelem felé mutattak. Szélerőműveket a szigorú előírások miatt gyakorlatilag most nem lehet építeni és a napkollektorparkok kialakítása is sok nehézségbe és pluszköltségbe ütközik Magyarországon.

Vasárnap lesz az évértékelő

A Blikk szerint a klímastratégia fontos sarokpontja lesz Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap tartandó szokásos évértékelő beszédének is. A hírek szerint Orbán az évértékelőn újabb családvédelmi intézkedéseket, illetve adócsökkentéseket is bejelenthet.