2022.06.25
Vilmos
Kezdőlap Belföld Zelenszkij személyesen hívta fel Orbán Viktort: ezt mondta neki

Zelenszkij személyesen hívta fel Orbán Viktort: ezt mondta neki

Volodimir Zelenszkij kedden telefonon hívta fel Orbán Viktor miniszterelnököt. A megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor a tárgyaláson hangsúlyozta, Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, egyúttal a tényleges uniós csatlakozása előtt is le kell bontani a bürokratikus akadályokat.

A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is. Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

A beszélgetésről Volodimir Zelenszkij is beszámolt a Twitter-oldalán. Onnan kiderült, hogy meg is hívta Orbánt Ukrajnába.

“Gyümölcsöző beszélgetést folytattunk a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Megköszöntem a támogatást és hogy menedéket nyújtanak az ukránoknak a háború alatt. Megegyeztünk abban, hogy együttműködünk az energiaszektorban. Hálásak vagyunk, hogy támogatja Ukrajna tagjelöltségét és meghívtam Ukrajnába.” – írta az ukrán elnök.