2023.12.09
Natália
Kezdőlap Belföld Zacher Gábor szerint ekkor lehet leghamarabb enyhíteni a korlátozásokon

Zacher Gábor szerint ekkor lehet leghamarabb enyhíteni a korlátozásokon

Zacher Gábor azt mondja, meg kell várni a kellő átoltottságot ahhoz, hogy az enyhítésekről beszéljünk.

Zacher a hatvani kórházban dolgozik jelenleg, beszámolt róla, hogy az elmúlt napokban emelkedett a betegek száma, a Covid-osztály majdnem teltházzal üzemel.

Az ATV Startban eredetileg egy dán kutatással kapcsolatban kérdezték az orvost, ami a koronavírus-fertőzés túlélési arányai kapcsán készült. Aszerint a testtömeg-index, a férfi nem, a magas vérnyomás, valamint az idegrendszeri megbetegedések rizikófaktort jelentenek a fertőzésben.

Erről Zacher elmondta, hogy jól látni, hogy “az 50 éves, elhízott, magas vérnyomással küzdő férfiak nagyobb arányban kerülnek lélegeztetőgépre és halnak meg.”

Fontos hogy az elhízásról szó legyen a járvány kapcsán, hiszen Magyarország a negyedik legelhízottabb ország a világon. A túlsúly mindenféle betegségnél, nem csak a koronavírusnál rizikófaktor, ezt nem győzi hangsúlyozni a betegeinek.

.A sürgősségi orvos már mindkét oltását megkapta, elmondta semmilyen mellékhatást nem érzett.

Korábban Zacher Gábor azt nyilatkozta korábban, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos ellenállás a politikának és kormány felelőssége – ennek kapcsán most pontosított, úgy hogy azé a felelősség, aki a kommunikáció hiányáért felel. A védőoltás lesz az, ami meg tud védeni bennünket – mondta.

Jelenleg négyféle vakcina van az “étlapon”, ezekről már nagyon sok mindent tudunk, és ezeket az információkat tolni kellene az embereknek is, hogy tudjanak róla. Fonto lenne, hogy a vakcinával kapcsolatos tájékoztatót nem az oltás előtt, a helyszínen kell elmondani az embereknek, mert ez rengeteg időt vesz igénybe, és ha hamarabb tudnának tájékozódni az emberek, akkor pontosan tudhatják, hogy mivel állnak szemben, mikor oltásra kerül a sor.

Elmondta, hogy a munkahelyén, a hatvani kórházban emelkedett a beteg száma az elmúlt napokban, de az egészségügyi rendszer kitart. A Covid-osztály most majdnem teltházzal megy a kórházban, ez nagyjából 70 beteget jelent.

Az utolsó kérdésre az enyhítéssel kapcsolatban azt mondta: mindenképp meg kell várni a kellő átoltottságot ahhoz, hogy fokozatosan lehessen nyitni.

“Ha elértük a megfelelő átoltottságot, csak akkor lehet szakmai szempontból a nyitás mellett voksolni. Azt is csak fokozatosan. Szóval nem az várható, hogy egyszer csak kinyílnak az ajtók, aztán hajrá, mindent lehet. Ez akár több hónapot is igénybe vehet. Ez persze az emberek türelmét és pszichés állapotát is nagyon komolyan érinti.” – mondta el Zacher a véleményét.

Indirekt/Blikk