2024.03.01
Albin
Kezdőlap Belföld Vigyázat: még mára is érvényben van a riasztás az ónos eső miatt

Vigyázat: még mára is érvényben van a riasztás az ónos eső miatt

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet.

Péntek este és a szombat hajnali órákban jellemzően borult marad az ég. A csapadék reggelre az északnyugati határvidék kivételével mindenütt megszűnik, ott vegyes halmazállapotú csapadék valószínű. A Viharsarokban a déli szél lesz élénk, olykor erős, hajnaltól pedig az északnyugati tájakon is megélénkül az északnyugati szél. A minimum-hőmérséklet többnyire 0 és +8 fok között várható, de a délkeleti határ mentén melegebb is lehet – írja a met.hu.

Szombaton nagy részben erősen felhős vagy borult időre van kilátás, napos időszakok főleg délkeleten lehetnek délelőtt. Északnyugat felől délkelet felé vonul egy csapadékzóna. Zöme eső lesz, északnyugaton vegyes halmazállapotú, majd az esőt délkelet felé haladva is egyre inkább havas eső, havazás váltja fel. Az északnyugati, északi szelet többfelé erős, az Észak-Dunántúlon néhol viharos lökések kísérik. Napközben 0 és +15 fok között alakulnak a csúcsértékek, 10 fok fölötti maximumok az Alföld délkeleti felén valószínűek.

Vasárnap nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap. Erősen felhős körzetek főleg egy keleti összeáramlási zóna mentén lehetnek. Helyenként előfordul hózápor. Az északnyugati szelet élénk, az Észak-Dunántúlon sokfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5, 0 fok között várható, de szélcsendes fagyzugokban ennél hidegebb lehet. Kora délutánra -2 és +3 fok közé emelkedik a hőmérséklet.