2024.02.26
Géza
Kezdőlap Belföld Vigyázat: lecsap ránk a havazás és az ónos eső

Vigyázat: lecsap ránk a havazás és az ónos eső

Reggelente hazánk egyes részein -10 foknál is hidegebb lehet.

Pénteken túlnyomóan derült, száraz időre, szinte zavartalan napsütésre számíthatunk. Estétől kezdődik felhőzetnövekedés dél felől. A légmozgás mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul. Késő estére többnyire -1 és -9 fok közé hűl le a levegő.

Péntek estétől dél felől tovább terjeszkedik, vastagszik felhőzet az ország délkeleti felén, kétharmadán, miközben a nyugati megyék fölé is érkeznek felhők. Hajnalban kevésbé felhős területek már inkább csak a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében maradhatnak. Késő estétől a Dél-Alföldön egyre nagyobb területen lehet számítani hószállingózásra, havazásra. Jobbára mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 között valószínű, de néhol – elsősorban az Északi-középhegység völgyeiben – mínusz 10 fok alá hűlhet a levegő.

Szombaton az ország északnyugati, nyugati felén vékonyabb, szakadozottabb lehet a felhőzet, majd délutántól határozottabban csökkenhet is. Délkeleti, keleti felén jobbára borult idő várható, majd a délutáni, esti óráktól ott is vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet. Hazánk északnyugati, nyugati felén nem valószínű számottevő csapadék, máshol több helyen előfordulhat havazás, a keleti határ közelében néhol havas eső sem kizárt. Mérsékelt marad a légmozgás. A délutáni órákban -2, +4 fokot olvashatunk le a hőmérőkről. Szombaton Békés és Csongrád-Csanád megyére első fokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt, mivel ezekben a megyékben 12 óra alatt 5 centit meghaladó friss hó hullhat.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de főleg a keleti, északkeleti megyékben napos időszakok is lehetnek. Reggelig valószínűleg a Tiszántúlon is megszűnik a havazás. Napközben, majd éjjel elsősorban hazánk nyugati, északnyugati felén fordulhat elő szórványosan havazás, helyenként havas eső, eső, ónos eső is. Hajnalban ködfoltok képződhetnek. Helyenként megélénkül a délkeleti, majd északi szél. Hajnalra többnyire -8 és -2 fok közé hűl le a levegő, de a hóval borított tájakon jóval hidegebb is lehet. Délután -2, +5 fok valószínű.