KezdőlapBelföldVigyázat: brutális szélvihar csap le ránk holnap

Vigyázat: brutális szélvihar csap le ránk holnap

Pártai Lucia meteorológus szerint elég kellemetlen időjárás vár ránk az elkövetkező napokban. Egy mediterrán ciklon érkezésével nem csak ónosesőre és havazásra, de erős, helyenként a 100 km/órát is meghaladó széllökésekre is számítanunk kell.

Holnap, azaz csütörtökön országszerte borongós időre számíthatunk, sokfelé élénk, erős ÉK-i széllel. Keleten ugyan számottevő csapadék estig nem fog hullni, de a Duna vonalában, illetve a környékén számíthatunk több-kevesebb esőre.

„A Dunántúl keleti, délkeleti részén eső, majd néhol ónos eső esik. A nyugati, északnyugati harmadán viszont már egyértelműen hó, havas eső hullik, mely a déli óráktól a Dunántúl középső részeire is átterjed.” – kezdte mondani a várható időjárást Pártai Lucia meteorológus, majd hozzátette, hogy azért nincsen minden veszve, a Dunántúlon éjszakára megszűnik a havazás, illetve a Duna környezetében a havas eső, eső.

„Ekkor már a keleti országrészre terjed át a nagyrészt eső, északon havas eső, hó, de a mennyisége messze elmarad a dunántúlitól. Péntek reggelre keleten is nagyrészt megszűnik a csapadék, és a szél is mérséklődik. A ciklon fokozatosan kelet felé elhagyja térségünket, mögötte vékonyodik, felszakadozik a felhőzet. A Dunántúlon még a nap is kisüthet.” – magyarázta a szakértő, aki arra figyelmeztet, hogy bár pénteken még csak gyenge, mérsékelt DNY-i szél fúj, de hamarosan jön a feketeleves, főleg a Balaton térségében.

„A hétvégén újabb mediterrán ciklon érinti hazánkat. Emiatt döntően ismét borongós időre készülhetünk. Jelentősebb csapadék az ország legnagyobb részén egyelőre nem látszik, csupán a déli, valamint a keleti országrészben fordulhat elő a jelenlegi modellszámítások alapján vegyes halmazállapotú csapadék. Lesz amikor eső, havas eső, illetve hó hullik. Viszont az É-i szél annyira megerősödik, hogy vasárnap a legerősebb széllökések a Balaton térségében elérhetik, vagy kevéssel meg is haladhatják a 100 km/órát.” – mondta Pártai Lucia, de azzal nyugtatott minket, hogy vasárnap a Dunántúlon már napsütés ígérkezik.

„Ugyan hétfőn a keleti országrészben még előfordulhat egy kevés hó, havas eső, de máshol már csak szakadozottan felhős, vagy napos idő alakul ki, számottevő csapadék nélkül. Bár a légmozgás jelentősen mérséklődik, de azért nem lesz szélcsend, sőt többfelé élénk marad még a szél.” – zárta a beszélgetést Pártai Lucia.