2022.10.03
Helga
Kezdőlap Belföld Végre: véget ér a brutális hideg

Végre: véget ér a brutális hideg

Nagyon komoly fagyokra a következő napokban nem kell számítani.

Szerdán a déli órákig általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, legfeljebb átmeneti, kisebb szakadozások lehetnek. Ezt követően először a Dunántúlon és a középső megyékben, később keletebbre is fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, Budapesten akár a nap is kisüthet. A keleti, északkeleti határ közelében időszakosan hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat. Keleten mérsékelt marad a légmozgás, másutt az északnyugati szelet élénk, néhol esetleg erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2-7 fok között, a tartósan borult keleti tájakon fagypont alatt alakul. Késő estére -4, +1 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán az éjszaka első felében közepesen és erősen felhős lesz az ég, majd tovább növekszik, vastagszik a felhőzet. Északkeleten és délnyugaton ködfoltok képződnek. A keleti megyékben néhol előfordulhat kisebb havazás, esetleg ónos eső, másutt a ködös tájakon lehet ónos szitálás, hószállingózás. Az északnyugati szél a Dunántúl északi felén és a középső országrészben időnként megélénkül, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1 fok között alakul. A szerdáról csütörtökre virradó éjszaka folyamán az Alpokalja térségében, valamint az északkeleti országrészben képződhet tartós, sűrű köd. Északkeleten a szerda esti óráktól ónos szitálás is előfordulhat.

Csütörtökön döntően felhős idő valószínű. Napközben délnyugat felé haladva nagyobb eséllyel lehetnek hosszabb szakadozások a felhőzetben, miközben főleg keleten köddel, rétegfelhőzettel borított tájak is maradhatnak. Estétől észak felől egyre nagyobb területen záródik, vastagszik a felhőtakaró, és ekkortól északon, északkeleten már lehet számítani kis mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra. A nyugatias szél időnként megélénkül, néhol meg is erősödik. A hőmérséklet hajnalban általában -5 és +1,a csúcsérték többnyire 3-8 fok között valószínű, de északkeleten ennél alacsonyabb, délnyugaton magasabb értékek is előfordulhatnak.

Csütörtök éjszaka frontális felhőzet vonul dél felé, helyenként gyenge vegyes halmazállapotú csapadék (eső, havas eső, hó) kíséretében. Pénteken napközben észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és a többórás napsütés mellett felhőátvonulásokra számíthatunk; a gyorsan vonuló gomolyfelhőkből néhol zápor, hózápor előfordulhat. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen kísérik erős, viharos lökések. Kevésbé szelet területek az északkeleti és a délnyugati megyékben lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és +3 között várható, de az átmenetileg gyengébben felhős, kevésbé szeles, fagyzugos tájakon ennél hidegebb is lehet. Délután 3-8 fok közé melegszik fel a levegő.

(met.hu)