2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Belföld Váratlan fordulat: budapesti színházakban léphet fel Eszenyi Enikő

Váratlan fordulat: budapesti színházakban léphet fel Eszenyi Enikő

Micsoda fordulat: visszatérhet a budapesti színpadra Eszenyi Enikő! A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt öt évvel ezelőtt még a kultúra legbefolyásosabb nőjeként tartották számon, aztán egy évvel ezelőtt minden megváltozott.

A Vígszínház korábbi igazgatója, rendezője és művésze egy botrány főszereplőjévé vált, az igazgatóválasztás előtt több tucatnyi egykori és akkori munkatársa vádolta meg verbális abúzussal, agresszív viselkedéssel. A színésznő visszavonta a pályázatát, majd jó időre eltűnt a nyilvánosság elől, később pedig szülővárosába, Csengerbe menekült. Sokáig úgy tűnt, örökre búcsút mondhat a magyarországi színházi szakmának, sem rendezési, sem színészi feladatot nem kapott, ám Eszenyi Enikő megtalálta a megoldást: saját társulatot alapított.

– Az elmúlt évben elhivatott színészhallgatókkal nemzetközi alkotóközpontot hoztunk létre Csengerben – írta az év elején a Facebook-oldalán Eszenyi Enikő, aki azóta is folyamatosan tölti fel a közösségi oldalaira az információkat és videókat arról, milyen aktívan dolgozik. Pár napja a szakmába való visszatérésének egy újabb lépéséről adtak hírt, kiderült, hogy a színésznő a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának zsűritagja lesz.

Az új feladatok mellett a Blikk megtudta, nagy valószínűséggel még idén a budapesti közönség is élőben láthatja viszonyt az utóbbi hónapokban vidéken dolgozó színésznőt. Információink szerint Eszenyi Enikő a Játékszín igazgatójával, Bank Tamással kezdett egyeztetni egy esetleges visszatérésről, amely talán egy hosszabb távú együttműködést is jelenthet.

– Eszenyi Enikő és a Játékszín igazgatója, Bank Tamás nagyon régóta vannak jóban egymással, ráadásul a teátrum magánkézben van, így sokkal nagyobb a mozgástere. Egy olyan nagy név pedig, mint Eszenyi Enikő, nagy nézőközönséget vonz, amely így anyagilag is egy jó döntés lehet – árulta el informátorunk, aki szerint ugyan az Eszenyi elleni vádak súlyosak voltak, senki nem jelentette fel, így igazából az egyetlen dolog, ami ellen szól, hogy sokak szerint nehéz vele együtt dolgozni.

– Mindenki eldöntheti, hogy akar-e vele együtt szerepelni vagy nem, de azt el kell ismerni, hogy Eszenyi Enikő az egyik legsikeresebb színházi szakember Magyarországon – tette hozzá az informátor. Egyébként nem a budapesti színház az egyetlen, amely lehetőséget adna a színésznőnek, korábbi színésze, Vecsei H. Miklós korábban a Blikknek árulta el, hogy ő szívesen dolgozna vele együtt.

– Ha Enikőnek nem lesz hová vinnie a darabját, hozzám a Trip hajóra bármikor hozhatja! Sőt, ott készül olyan darab is, amelynek az egyik szerepére fel szeretném majd kérni – mondta a Junior Príma-díjas színész.

Indirekt/Blikk