2023.09.26
Jusztina
Kezdőlap Belföld Új kutatás: agyvérzést okozhat a terhes nőknél a koronavírus

Új kutatás: agyvérzést okozhat a terhes nőknél a koronavírus

Egy friss tanulmány szerint a koronavírus át tud terjedni várandós nőknél a magzat agyszövetére is, aki így akár agyvérzést is kaphat.

Marco Massimo, a King’s College London munkatársa és kollégái 661 olyan mintát elemeztek, amelyet 2020 júliusa és 2022 áprilisa között vettek megszakított terhességek során.

Kiderült, hogy a vizsgált elemek közül 26-nál vérzést állapítottak meg, ráadásul ezek közül mindegyik esetben kimutatható volt a koronavírus a magzat szervezetében.

– Bár a fejlődő agyban időnként előfordulnak vérzések, rendkívül szokatlan, hogy 21 hónapon belül ennyi eset forduljon elő. Fontos, hogy kivizsgáljuk azokat a gyermekeket, akik születés előtt ki voltak téve a koronavírus-fertőzésnek, hogy megállapíthassuk, vannak-e tartós idegfejlődési hatások – fejtette ki Katie Long, a King’s College London szakértője.

A kutatók szerint az agyba beszivárgó immunsejtek számának növekedése összefüggésben állhat a szövetkárosodással. Azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy a vérzés az anya vagy a magzat betegségének közvetlen eredménye-e, de mindenesetre aggodalomra ad okot.

– A vizsgált tanulmány rávilágít arra, hogy a terhes nőket be kell oltani a koronavírus elleni vakcinákkal, így elkerülheti az anya és a baba is a káros szövődményeket – mondta Lucilla Poston , a londoni King’s College fiziológusa.

Korábban már a Zika-vírus esetében is kiderült, hogy a kismamák vírusfertőzöttsége idegrendszeri problémákat okozhat a magzatoknál – olvasható a ScienceAlert oldalán.