2024.02.26
Géza
Kezdőlap Belföld Új hírek a SZÉP-kártyáról

Új hírek a SZÉP-kártyáról

A kormány újabb fontos döntést hozott a SZÉP-kártyákról: most egy határozatban szabályozták, mekkora támogatást biztosíthatnak a központi költségvetésből a következő években a Széchenyi Kártya Programnak.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette: azok, akik 2022 október 15-ig kaptak pénzt a SZÉP-kártyájukra, 2023 május 31-ig használhatják fel a most még érvényben lévő kedvezőbb adózás mellett, ám aki ezt nem teszi meg, annak a kártyán maradt egyenleg 15 százalékát kiszámlázza a kártya kibocsátója.

A kormány most újabb döntést hozott a Széchenyi Kártya Programról, előírva, hogy idén és a következő években mekkora forrásokra tarthat igényt a program.

Az idei év kapcsán támogatják, hogy „az orosz–ukrán konfliktus és az energiaár-emelkedések által súlyosan érintett hazai mikro-, kis- és középvállalkozások kedvezményes finanszírozási forrásokhoz való hozzájutása érdekében” a 2022-re igényelt többletforrásokat a központi költségvetés terhére biztosítsák.

Az elkövetkezendő évre pedig szintén a költségvetés terhére biztosít többletforrásokat a kormány a már jóváhagyott összegeken felül, legfeljebb 21,78 milliárd forintig.

A Magyar Közlönyben publikált határozatban azt is előírták, hogy a 2024-2034 közötti időszakban is biztosítani kell a programhoz szükséges források rendelkezésre állását. A program finanszírozása várhatóan ez idő alatt évről évre csökken majd, az alábbiak szerint:

a 2024. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 198 milliárd forint.
A 2025. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 163,5 milliárd forint.
A 2026. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 112,5 milliárd forint.
A 2027. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 75,5 milliárd forint.
A 2028–2034. évekre vonatkozó kötelezettségvállalások felső korlátja évente 42,5 milliárd forint
A határozatban azt is előírták, hogy magát a programot akár 2038-ig is finanszírozni lehet a Miniszterelnöki Kabinetiroda megfelelő előirányzatának terhére – írja az Index.

A kormány októberben már kiadott egy ehhez hasonló határozatot, ám abban tízmilliárd forintokkal alacsonyabb összegeket szántak a Széchenyi Kártya Program támogatására.