2021.07.24
Kinga, Kincső
Kezdőlap Belföld Tombol a kánikula a hétvégén is: másodfokú hőségriadót adtak ki

Tombol a kánikula a hétvégén is: másodfokú hőségriadót adtak ki

Felhős, de kifejezetten meleg időre számíthatunk pénteken országszerte, az elsőfokú jelzést is kiadták a kánikula miatt. A hétvégén is hasonló időjárásra számíthatunk.

Beköszöntött az igazi nyár: igazi hőségre kell készülni szerte az országban. Ahogy a Blikk megírta, Müller Cecília országos tiszti főorvos június 19-én (szombaton) 00:00 órától június 22. (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki a következő napokban tapasztalható tartós hőség miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szerint kifejezetten napos, meleg idő várható pénteken a legtöbb helyen, egyedül a keleti határ közelében lehet egy-egy rövid zápor.

A légmozgás estig gyenge vagy mérsékelt marad. A délelőtti átlagos 26-27 fok délutánra tovább nő majd, várhatóan 30-35 fok között alakul majd a legmagasabb nappali hőmérséklet. Budapest térségében, a Kisalföldön, valamint az Észak-Alföldön első fokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki a kánikula miatt.

Szombaton napos időre, többnyire kevés gomolyfelhőre számíthatunk. A Tiszántúlra esetleg besodródhat egy-egy zápor, zivatar, másutt csapadék nem lesz. A zivatarok miatt több megyére is elsőfokú riasztás van érvényben. Az északkeleti, északi szél néhol időnként megélénkül. Délután 31-35 fok várható, így a kánikulának köszönhetően az egész országra esőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

Vasárnap többnyire gyengén felhős, napos időre számíthatunk, néhol zápor, zivatar előfordulhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali 14-22 fokról 31-35 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A tikkasztó meleg miatt – a szombati naphoz hasonlóan – vasárnapra is az egész országra elsőfokú riasztást adtak ki.

Hétfőn hol erőteljesebb, hol gyengébb gomolyfelhő-képződés várható, elszórtan lehet zápor, zivatar. A zivataroknak köszönhetően három megyére is elsőfokú riasztás van érvényben. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15-22, a csúcshőmérséklet 30-35 fok között valószínű. A hőség miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kedden a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből szórványosan várható záporeső, zivatar. A délies szél megélénkül, néhol megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 15-22, a legmelegebb délutáni órákban 29-35 fok között valószínű.