KezdőlapBelföldTényleg egész nap igyunk vizet? Mi a baj az energiaitalokkal?

Tényleg egész nap igyunk vizet? Mi a baj az energiaitalokkal?

Évtizedek óta mást sem hallunk, minthogy a víz az élet alapja: erősíti az immunrendszerünket, a hajunkat, jól működnek tőle a belső szerveink. Segít kimosni szervezetünkből a toxinokat, hidratál, valamint barátunk a fogyókúrában is.

Március 22-én ünnepeljük a víz világnapját , de vajon mindent tudunk róla? Tényleg annyira egészséges fogyasztani? Pontosabban csak azt fogyasztani? Sokat hallani, hogy vissza kell fogni az üdítő- és energiaital-fogasztást, arról azonban szó sincs, hogy vízből mennyit tanácsos inni.

Merthogy a vízfogyasztással kapcsolatban is számos mítosz kering a köztudatban. A legismertebb, hogy napi két liter víz fogyasztása elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ennyi víz elfogyasztásából nagy baj nem lehet, ellenben a napi folyadékszükséglet rengeteg tényezőtől függ, ezért nem is lehet egy fix, kőbe vésett számmal meghatározni. A legelterjedtebb számítás azonban a segítségünkre lehet. A testsúlyunkat (kilogrammban) meg kell szorozni 40-nel, ha 30 évnél fiatalabbak vagyunk, 35-tel ha 30 és 55 év közöttiek vagyunk és 30-cal ha elmúltunk 55 évesek. Az így kapott számot osszuk el 96-tal, és megkapjuk a napi folyadékszükségletet deciliterben. Persze ezt még befolyásolhatja számos tényező, például a napi fizikai aktivitás – írja a magyarhirlap.hu.

De mi van mondjuk az energiaitalokkal? Azok nem vízből készülnek? Dehogynem! Ráadásul azok nem is arra valók elsősorban, hogy hidratáljanak, sokkal inkább az, hogy energiát és éberséget adjon a szervezetünknek – kiegészülve számos vitaminnal.

A napi energiaital-fogyasztással kapcsolatban pedig a világ eddigi legnagyobb kutatása – amelyet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 66 531 emberen végzett el – tekinthető a leghitelesebb szakmai véleménynek, amely szerint a napi 400 mg-ot nem meghaladó koffeinfogyasztás nem aggályos egy egészséges felnőtt számára.

Magyarán: egy egészséges felnőtt ember biztonsággal megihat naponta öt doboz energiaitalt. Meg persze annyi vizet, amennyit csak akar…