2022.05.17
Paszkál
Kezdőlap Belföld Szlávik János: hamarosan elérhetjük a tömeges immunitást

Szlávik János: hamarosan elérhetjük a tömeges immunitást

Szlávik János szerint ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor nyárra elérhető a tömeges immunitás.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szerint ehhez az kell, hogy a magyar lakosság 60-80 százaléka oltott legyen. Mint mondta, a több mint 2,5 millió beoltott embernek “már van hatása a járványra”, ami nem azt jelenti, hogy az új fertőzöttségi esetszámok drámaian csökkennének, de valamelyest javulnak majd az adatok. A szakember kiemelte: arra kell törekedni, hogy minél több ember oltva legyen, megerősítve bennük az oltások hatékonyságát, hiszen amíg a lakosság többsége nem lesz oltva, bizonyos szabályokat továbbra is be kell tartani, az emberek nem érezhetik magukat szabadnak.

Szlávik arról is beszámolt, hogy folyamatos az idősek, a krónikus betegek, a kritikus infrastruktúrában és a köznevelésben dolgozók, valamint a pedagógusok oltása. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus brit mutánsa egyre több fiatalt betegít meg, a tapasztalatok szerint 30-40 éves fiatalok kerülnek sokszor súlyos tünetekkel kórházba. “Ez azt mutatja, hogy a fiataloknak is kérniük kell az oltást, hiszen ők is veszélyben vannak a fertőzéstől” – tette hozzá az osztályvezető – adta hírül a Blikk.