2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Belföld Sokkoló: a koronavírustól kattanhatott be a tanárnőt halálra szurkáló kínai férfi

Sokkoló: a koronavírustól kattanhatott be a tanárnőt halálra szurkáló kínai férfi

A vírus az idegrendszert rombolja, ennek következménye lehet az agresszió.

Talán hihetetlennek tűnik, de nem kizárható, hogy a márciusban a Honvédkórház Covid-részlegén ámokfutást végrehajtó kínai szakács éppen a koronavírus egyik mellékhatásaként viselkedett ép ésszel felfoghatatlan módon. A férfi egy ollóval rontott lélegeztetőgépen lévő betegtársára, s a mélyaltatásban fekvő tanárnő szemébe több mint harmincszor döfte bele az orvosok és nővérek számára kikészített eszközt.

Az 54 éves asszony nem élte túl a brutális támadást. A felbőszült séf a személyzetet is célba vette, végül az intézmény udvarán a biztonságiak állították meg. A háromgyerekes családapa jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet lakója, a szakemberek rengeteg vizsgálatot elvégeznek rajta, hogy kiderüljön: egy alapjában békés természetű ember mitől gerjedhetett ilyen mértékű haragra.

A rendőrség alaposságát jelzi, hogy többek között egy olyan, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) dolgozó doktornő is foglalkozik a 37 éves elkövetővel, aki a Covid rövid és hosszú távú hatását és mellékhatását kutatja. Elképzelhető ugyanis, hogy a férfira így hatott a betegség, amely a legújabb tanulmányok szerint a légzőszerveken, a szíven és az emésztőrendszeren kívül az idegrendszert is komolyan károsíthatja.

– Emelem kalapomat a rendőrség előtt, hogy az eset minden létező aspektusát megvizsgálja. Ki kell derülnie, miért kellett egy ártatlan embernek ilyen borzalmas módon meghalnia – mondta a Blikknek dr. Lichy József, az elhunyt családjának jogi képviselője. – Úgy tudom, az elsődleges vizsgálatok kizárták, hogy a férfi drogot fogyasztott volna, és a kórházban sem kapott nyugtatószereket, amelyek megzavarhatták az elméjét. Ezért nagyon helyesnek és üdvözlendőnek tartom, hogy a Coviddal kapcsolatos vizsgálatokat is elvégzik nála – tette hozzá az ügyvéd.

A Coviddal járó düh és agresszió nem ismeretlen ma már a szakemberek számára. A Stanfordi Egyetem professzora, a bécsi születésű dr. Hans Steiner egy szakfolyóiratban megjelent tanulmányában hosszan értekezik a témáról. Tapasztalatuk szerint a Covid-betegek szinte mindegyikénél megfigyelhető, hogy nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is próbára tette őket a betegség. Az érintettek nagy részét elöntik a rossz érzések, a félelem, a szomorúság, a megvetés és a düh. Hogy ezek kinél milyen mértéket öltenek, az habitus és idegrendszer kérdése is.

Persze ritka az olyan szélsőséges eset, mint a kínai férfié. Feltehetően ha be is bizonyosodik, hogy a Covid közrejátszott tette elkövetésében, kellett lennie valamilyen mentális alapbetegségének is, ami ez idáig nem tört a felszínre.

Nagy kérdés, miként dönt majd a bíróság, ha bebizonyosodik, hogy a szakács a Covid miatt teljesen vagy részlegesen beszámíthatatlan volt. A mentálisan súlyosan beteg elkövetőket börtön helyett kényszergyógykezelésre szokták ítélni. Annak időtartama pedig gyógyulásuk mértékétől függ.

Indirekt/Blikk