2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld S. Ábel jogi doktorként szabadult

S. Ábel jogi doktorként szabadult

Újra friss levegőt szívhat a sajtóban csak gyorséttermi lövöldözőként elhíresült férfi, akit a napokban szabadon engedtek a börtönből. S. Ábelt azért kellett kiengedni, mert három évet töltött letartóztatásban anélkül, hogy legfrissebb ügyében ítélet született volna.

A fordulatról elsőként a Telex adott hírt, a Blikknek azonban sikerült beszélnie az egykori joghallgatóval, aki büszkén mesélt legfrissebb sikeréről.

– Májusban végre befejeztem az egyetemet, okleveles jogász szakképzettséget szereztem. Parancsnoki engedélyt kaptam rá, a záróvizsgát Skype-on keresztül, a börtönből teljesítettem. Mostantól dr. S. Ábel a nevem. Annak idején az ELTE-n kezdtem a jogi tanulmányaim, de most a Pécsi Tudományegyetemen fejeztem be. Ez egy hatalmas mérföldkő az életemben. Nem kaptam számítógép-használati engedélyt, ezért a szakdolgozatomat kézírással készítettem el, amit hazaküldtem, a szüleim pedig begépelve továbbítottak. Több lehetőségem volt, végül arról írtam, hogy a munkajogra milyen hatást gyakorolt a koronavírus – újságolta a Blikknek csütörtökön a fiatalember.

Ábel még 2010-ben szerzett országos ismertséget magának, miután egy internetre feltöltött videójából kiderült: külföldi iskolai lövöldözések hatására verseket ír, amelyekben arra utal, hogy 22 embert ölne meg. Sokáig húzódott az ügye, végül a Kúria 2017-ben emberölés előkészülete miatt két és fél év börtönre ítélte. Addigra 2015-ben már lőfegyverrel való visszaélés és fegyveresen elkövetett garázdaság miatt négy és fél évre ítélték, mert két évvel korábban a Móricz Zsigmond körtéri gyorsétterem mennyezetébe lőtt fegyverrel. A büntetése kétharmadát előzetesben és házi őrizetben töltötte, így 2017-ben szabadulhatott. 2018-ban pedig két év felfüggesztett börtönre ítélték, mert kétszer is hamisított átutalási megbízást adott le bankokban. Még a szabadulása évében újra elfogták, majd azzal vádolták meg, hogy robbanóanyag előállításával kísérletezett, illetve robbanásra alkalmas vegyületet készített, amelyet műanyag palackba töltött, aztán egy erdős területen, egy fa tövében kiöntötte. Jelenleg ebben az ügyben folynak a tárgyalásai.

– A börtönben nem jutottam hozzá minden szükséges vizsgálathoz, ezeket kell most pótolnom. Szem- és más, így például neurológiai vizsgálatok várnak rám. Nem vagyok tökéletes egészségi állapotban, de lelkileg erősnek érzem magam. Isten segít rajtam, ebben hiszek – tette hozzá a jelenleg bűnügyi felügyeletben lévő Ábel, aki nyomkövetővel a lábán a szüleivel lakik Budapesten. Egyelőre nem tudni, ügye végére mikor kerülhet pont.

Indirekt/Blikk