KezdőlapBelföldRosszul dönthet, aki a havi elszámolást választja a közszolgáltatóknál

Rosszul dönthet, aki a havi elszámolást választja a közszolgáltatóknál

Ha vannak hónapok, amikor sok áram fogy, érdemes lehet váltani.

Az új rezsiszabályok az átlag alatt fogyasztók számára is izzasztó számlákat hozhatnak, ha havi leolvasás alapján fizetnek. A gáznál ezt a fogyasztási jelleggörbe segít majd ellensúlyozni. Az áramszámlánál azonban akár jelentős többletköltséget okozhat az éven belül ingadozó felhasználás – figyelmeztetnek a Bank360.hu szakértői.

Az új rezsiszabályokat meghatározó kormányrendelet szerint a lakossági fogyasztók az éves kedvezményes áram- és gázmennyiségeket időarányosan vehetik igénybe. Ennek érdekében az energiaszolgáltatónak naparányos elszámolást kell alkalmaznia.

Ez a rendelet szerint úgy történik, hogy a felhasználónak kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti áram- vagy gázmennyiséget számlázza ki piaci áron. Ez lefordítva azt jelenti, hogy van egy napi kedvezménymennyiség, és ha egy hónapban a napok számát figyelembe véve e fölött fogyasztunk, akkor azt már emelt áron számlázza nekünk a szolgáltató (pl. egy 31 napos hónapban áramból 214,27 kWh vehető igénybe kedvezményesen).

Ez azoknak nem gond, akik éves leolvasás alapján havi átalányban, egyenlő összegekben fizetik az áram- vagy gázszámlájukat. Nekik mindegy, hogy a kedvezményt napi vagy éves elszámolás alapján kapják. Probléma azoknál lesz, akik havi leolvasás alapján fizetnek.

Ők ugyanis azokban a hónapokban, amikor a napi kedvezményes mennyiség felett fogyasztanak, az e fölötti részt már piaci áron fizetik. Hiába vannak más hónapokban a kedvezményes mennyiség alatt, a hónapokban a ki nem használt kedvezménymennyiséget elvesztik. Így esetükben előállhat az a helyzet, hogy évesen ugyan nem lépik túl a kedvezményes mennyiséget, mégis piaci ár fölött fognak fizetni azokban a hónapokban, amikor a napi átlagfogyasztásuk a kedvezményes szint feletti.

A havi leolvasás alapján fizető áramfelhasználóknak tehát érdemes lesz mérlegelniük az éves leolvasásra és átalányfizetésre való áttérést.

Az éves leolvasásra azonban nem lehet akármikor áttérni, ahogyan éven belül sem lehet ki-be ugrálni. Ennek szabályait a szolgáltatók határozzák meg, jellemzően az éves leolvasás és elszámolás után van erre mód meghatározott ideig. Az új helyzetben a kormány nem adott erre speciális lehetőséget, így egyelőre maximum a szolgáltatók dönthetnek úgy, hogy lazítanak a szabályokon, vagy például bizonyos ideig erre most extra lehetőséget adnak.