KezdőlapCímlapMég mindig Kínában raboskodik a magyar zenekar egykori tagja

Még mindig Kínában raboskodik a magyar zenekar egykori tagja

Új dalt jelentetett meg a Bankrupt nevű hazai zenekar, melyben egy komoly témára hívják fel a figyelmet – olvasható az együttes közleményében.

A dal Michael Kovrigról szól, a zenekar egykori énekeséről. Michael kanadai-magyar állampolgár, a 90-es évek végén élt Budapesten. Miután elhagyta az országot, megmaradt a barátság közte, és az együttes tagjai között, évente legalább egyszer ellátogatott Magyarországra, 2017-ben pedig egy koncertjükön is fellépett, hogy elénekeljen egy régi slágert.

Egy év múlva, 2018-ban azonban Pekingben letartóztatták őt, válaszul a Huawei pénzügyi igazgatójának őrizetbe vételére, és azóta börtönben van. Michaelt tavaly júniusban megvádolták kémkedéssel, és idén márciusban lezajlott a zártkörű tárgyalás.

A zenekar elmondása szerint Michael ártatlan. Letartóztatása óta böngészik a híreket minden nap, hogy hátha fejlemény van a szabadulása ügyében, de sajnos hiába, és nem tudnak mit tenni.

Ezért írtak egy dalt, melyben felhívják a figyelmet zenésztársuk helyzetére. A dal eredeti címe „The Plane To Toronto”, de magyar változat is készült belőle „Pekingi Nyár” címmel. A dal szövegét Michaelhez is eljuttatják a börtönbe, húga, Ariana segítségével. A zenekar úgy gondolja, hogy ha csak pár napra is, de feldobják ezzel Michael hangulatát, akkor már megérte.

Az együttes nem adja fel a reményt, hiszik, hogy együttes erővel sikerülhet Michaelt kihozni a börtönből. „A megoldás a politikusok kezében van – a kanadaiak és az amerikaiak mellett a magyarokéban is, hiszen Michael magyar állampolgár is, és elképzelhető olyan forgatókönyv, ahol ez is számíthat” – írták, hangsúlyozva, hogy minél többen állnak ki Michael mellett, annál nagyobb lesz a nyomás a döntéshozókon, hogy végre kiengedjék őt.

Michael családjának kérésére a dal bevételeit a Hostage International jótékonysági szervezet kapja meg.

Indirekt/Blikk