KezdőlapCímlapLengyelországban köthet ki az életveszélyesen megfenyegetett fehérorosz olimpikon

Lengyelországban köthet ki az életveszélyesen megfenyegetett fehérorosz olimpikon

Az olimpia eddigi legdrámaibb, legijesztőbb története alakult ki az életveszélyesen megfenyegetett fehérorosz rövidtávfutónő, Kriscina Cimanovszkaja körül.

A 24 éves atlétát a fehérorosz csapat vezetői vasárnap akarata ellenére a tokiói repülőtérre vitték, hogy hazautaztassák. Azonban a fehérorosz diktatúra megtorlásától tartva nem volt hajlandó felszállni a gépre, a japán hatóságok léptek közbe, és egy biztonságos helyre szállították. A sportolónő a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól kért segítséget, s jelezte, menedékjogot kér, amit Lengyelországtól meg is kapott. Jelenleg a tokiói lengyel nagykövetségen tartózkodik, s szerdán hagyhatja el Japánt.

Cimanovszkaja „bűne” az volt, hogy kritizálta edzőit, akik az utolsó pillanatban annak ellenére nevezték be a 4×400 méteres váltóba, hogy arra sosem készült. Napvilágot látott egy hangfelvétel is, amelyen állítólag az egyik tréner fenyegeti azzal, hogy ha nem hallgat rá és nem tér vissza Fehéroroszországba, „nagy valószínűséggel öngyilkos lesz”.

A sportolónő férje, a szintén edző Arszenij Cimanovszkij a hazájukból menekült Ukrajnába, s azonnal szervezkedni kezdett, miután a párját kényszeríteni akarták a hazatérésre. Cáfolta a fehérorosz csapat vezetésének állítását, miszerint a futónőt mentális állapota miatt kellett volna hazaküldeni.

– Sosem politizáltunk, illetve hajlandóak lennénk hazatérni, ha garantálnák, hogy nem indul ellenünk büntetőeljárás – jelentette ki a férj.

Indirekt/Blikk