KezdőlapCímlapKaranténba kerültek az ENSZ-közgyűlés résztvevői: Szijjártó Péter is ott volt

Karanténba kerültek az ENSZ-közgyűlés résztvevői: Szijjártó Péter is ott volt

A karantén oka, hogy New Yorkban Marcelo Queiroga brazil egészségügyi miniszter koronavírustesztje pozitív lett, mindössze néhány órával az után, hogy elkísérte az elnököt az ENSZ-közgyűlés általános vitájára.

Jair Bolsonaro brazil elnök és küldöttsége önkéntes karanténba vonul, miután hazatérnek New Yorkból, ahol az ENSZ-közgyűlés általános vitáján vettek részt – közölte Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő szerdán az MTI szerint.

A karantén oka, hogy New Yorkban Marcelo Queiroga brazil egészségügyi miniszter koronavírustesztje pozitív lett, mindössze néhány órával az után, hogy elkísérte az elnököt az ENSZ-közgyűlés általános vitájára.

A tagállam megerősítette, hogy a teljes küldöttség úgy döntött, tizennégy napra karanténba vonul – mondta Dujarric. Egybehangzó brazil sajtójelentések szerint Bolsonaro már szerdán visszaérkezett Brazíliába, Queiroga azonban továbbra is New Yorkban van elkülönítve. Mindemellett nem tudni, hogy a brazil delegáció hány tagja maradt még az amerikai nagyvárosban.

Jelenleg azt próbálják felderíteni, hogy a küldöttség tagjai mely diplomatákkal, ENSZ-alkalmazottakkal, illetve állam- és kormányfőkkel kerülhettek kapcsolatba. Egyelőre nem tudni, vannak-e további fertőzöttek.

Queiroga, akit legalább egy adag vakcinával már beoltottak, a Twitter-oldalán az utóbbi napokban több felvételt is közzétett Jair Bolsonaróval, illetve feleségével, Michelle Bolsonaróval, valamint befektetési alapok képviselővel történt találkozóiról. A brazil miniszter Boris Johnson brit kormányfővel is egyeztetett, akit nem sokkal később Joe Biden amerikai elnök fogadott a Fehér Házban.

– Covid-intézkedések vannak hatályban, amelyeket a miniszterelnök betartott – ismertette a Downing Street szűkszavú nyilatkozatában a teljes körűen beoltott Boris Johnsonra utalva.

Az ENSZ 76. közgyűlésén Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is ott van: innen jelentette be többek között azt is, hogy megállapodás született arról, hogy hazánk elad 400-400 ezer vakcinát Thaiföldnek és Vietnamnak az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagából.