KezdőlapKülföldFigyelmeztető lövésekkel fékezték meg a korlátozást megszegőket

Figyelmeztető lövésekkel fékezték meg a korlátozást megszegőket

Romániában több helyen kellett a rendőröknek a fegyverüket használni a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások megszegői ellen. A randalírozókat csak a figyelmeztető lövések állították meg – jelentette hétfőn az Agerpres hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Kép: Wikipedia

Vasárnap este Bukarest ötödik kerületében, a különleges erők (SAS) és a rendőrség egységei szolgálati fegyvereiket is használták, hogy megakadályozzák egy konfliktus elfajulását, amely több ittas személy között alakult ki. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség 37 személyt előállított, közülük kilencet garázdaság és csendháborítás gyanújával őrizetbe vettek.

A Brassó melletti Négyfaluban is figyelmeztető lövéseket adtak le a rendőrök vasárnap, amikor a tömeg botokkal támadt egy, állítólag szándékosan közéjük ható gépkocsivezetőre és járművére. Az eset kapcsán hétfőn nyolc ember ellen emberölés kísérlete gyanújával indult büntető eljárás.

A fenti kirívó esetek mellett még néhány esetben kellet a rendőrségnek közbe avatkozni, többnyire részeg randalírozókkal szemben. Romániában a lakosság több mint 85 százalékát kitevő ortodox vallásúak vasárnap ünnepelték Jézus feltámadását. A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások miatt az emberek nem mehettek templomba, a húsvéti ünnepek alkalmából otthon vehették át a papoktól és az egyház önkénteseitől az ünnepi pászkát és a Jeruzsálemből érkezett szent lángot.

Romániában hétfő kora délutánig 8746 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 2017 már meggyógyult, 261-et pedig intenzív osztályon ápolnak. A járvány eddig 451 halálos áldozatot követelt az országban.