KezdőlapCímlapAjjaj: 3000 milliárd forintot akar elvonni az EU Magyarországtól

Ajjaj: 3000 milliárd forintot akar elvonni az EU Magyarországtól

Johannes Hahn, a EU költségvetési biztosa vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján tett bejelentés szerint, a Magyarországnak járó források 65 százalékának felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság . Ha elfogadják a javaslatot, ekkor ez az összeg 7,5 milliárd euró, azaz 3000 milliárd forint elvonását jelentené.

Hahn a vásárnapi sajtótájékoztatón jelezte, hogy arra kérik az Európai Tanácsot, hogy adjanak még időt Magyarország számára, mielőtt szavaznak az ügyben és ténylegesen elvonják az EU-s forrásokat, a jogállamiság mechanizmus keretében. A döntést az Európai Tanácsra bízzák, aminek november 19-ig kell megszületnie.

Bár az EU költségvetési biztosa kiemelte, hogy Magyarországon történtek előrelépések az utóbbi időkben, ide sorolta például az új korrupcióellenes hatóság létrehozását, a büntetőeljárási törvény tervezett módosítását, valamint a vagyonnyilatkozati szabályok átalakítását is. De ennek ellenére azt is kiemelte, hogy még mindig további nagy problémák vannak a magyar igazságszolgáltatási, ügyészségi és közbeszerzési rendszerrel, így ezért van szükség az intézkedésekre Magyarországgal szemben.