KezdőlapBelföldHolnaptól lehet igényelni a hatósági áras tűzifát

Holnaptól lehet igényelni a hatósági áras tűzifát

Indul a hatósági áras tűzifaprogram, hétfőtől lehet jelentkezni az állami erdőgazdaságoknál – jelentette be Nagy István agrárminiszter vasárnap reggel. Személyesen, telefonon és e-mailben is jelezheti a tűzifa igényét a lakosság.

Az Európában kialakult energiaválság kezelése érdekében teremtette meg ezt a lehetőséget a kormány a lakosok részére, hogy ennek segítségével akár részben, akár teljes egészében kiváltható legyen gázfűtés. A korábban bejelentett hatósági áras tűzifával kapcsolatban szólalt fel Nagy István agrárminiszter, aki közleményében elmondta, hogy vásárlási szándékkal már hétfőtől kezdve lehet jelentkezni az állami erdőgazdaságok kijelölt helyszínein.

A program keretében háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiség érhető el, az ország 152 értékesítési pontján. Ennél a maximális mennyiségnél kevesebbet is, vagy akár részletekben is igényelhetünk majd.

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát, ennek igazolásának felmutatásával. Az agrárminiszter kiemelte, hogy előbb jelezni kell a tűzifa igényt, amire személyesen, emailben, és telefonon is van lehetőség.

Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki, az erre vonatkozó lista a kormány oldalán érhető el. Miután a helyszínen befizettük az egységes árat, tájékoztatást kapunk, hogy mikor és hol tudjuk átvenni a szükséges tűzifát. A szállítás menetéről, és a költségeiről, valamint a fa feldolgozásáról a vevőnek kell gondoskodnia.

A program keretében hengeres tűzifa vásárolható, amelyből háromféle áll rendelkezésre:

Keménylombos: bruttó 30 000 forint
Lágylombos: bruttó 19 000 forint
Fenyő: bruttó 19 000 forint
A bejelentés során Nagy István hozzátette, hogy mindenki számára elegendő tűzifa áll rendelkezésre a fűtési időszakra, miközben tekintettel vannak az erdők értékeinek megőrzésére is.