2022.08.08
László
Kezdőlap Belföld Pocsék időt tartogat a hétvége

Pocsék időt tartogat a hétvége

Borult, esős időre kell számítani a hétvégén, még vészjelzést is kiadtak a zivatarok és a széllökések miatt.

Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, de délen átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, főként az ország déli felén, illetve a keleti, északkeleti megyékben zivatar is kialakulhat. A szél késő délelőttől északnyugatira, északira fordul, megerősödik, sokfelé viharossá fokozódik. A csúcshőmérséklet 12 és 21 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, északnyugaton a hűvösebb idő, ott már kora délelőtt beállhat a maximum. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Hidegfront hatására az északnyugati szelet fokozatosan egyre nagyobb területen 70-80 km/h körüli széllökések kísérhetik, legkisebb valószínűséggel a délkeleti országrészben. A magasabban fekvő területeken, illetve a front mentén kialakuló intenzívebb záporok, zivatarok környezetében 85-90 km/h feletti lökés sem kizárt. Szombaton elsőfokú vészjelzés lépett életbe a széllökések és zivatarveszély miatt.

Vasárnap éjjel nyugat felől csökken a felhőzet, majd napközben a többórás napsütés mellett felhőátvonulásokra számíthatunk. Főként a keleti megyékben időszakosan össze is állhatnak a felhők. Elszórtan fordulhat elő kisebb zápor, néhány helyen akár jégdara kíséretében. Az északnyugati, északi szelet sokfelé erős lökések is kísérik, estétől mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában 0, +7 fok között alakul, de a szélvédett, kevésbé felhős északi völgyekben kevéssel fagypont alatti értékeket is mérhetnek. A csúcsérték 11 és 16 fok között valószínű.