2022.01.18
Piroska
Kezdőlap Belföld Palkovics: május elején kezdődhet a gazdaság újraindítása

Palkovics: május elején kezdődhet a gazdaság újraindítása

A délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely már utalt rá, hogy május 3. után, a tervek szerint újraindulhat az ország gazdasága. Ennek a tervnek a részleteit ismertette Palkovics László az innovációs és technológiai miniszter.

Az időben megtett intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését. A korlátozások hosszú távú fenntartása azonban súlyos gazdasági következményekkel jár. A magyar egészségügy felkészültsége lehetővé teszi, hogy tervet állítsunk össze a gazdaság újraindítására, ez azonban csak fokozatosan, szigorú menetrend mellett történhet meg – írták a kormány.hu oldalon megjelent közleménybe, amely összefoglalja a ma délutáni konferencián elhangzottakat.

A miniszter szerint a járvány elleni védekezés első ütemében a legfontosabb cél az volt, hogy a vírus terjedési sebességének csökkentése mellett, a legrosszabb forgatókönyvvel számolva is időt nyerjünk az egészségügyi felkészülésre. Az emberek közötti kontaktusok számának drasztikus visszavágása eredményes stratégiának bizonyult, jelentős részben az állampolgárok felelős magatartásának köszönhetően. Ahogy a közlemény fogalmaz: a megtett lépésekkel és a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően értékes időt nyertünk arra, hogy az egészségügy felkészültségét magasabb szintre hozzuk. „A széles körű korlátozó intézkedések fenntartása azonban az ország gazdaságára hosszú távon egyértelműen káros. A védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének megbízható elemzéseken és folyamatos nyomon követésen alapuló meghatározása. A hazai kutatási kapacitások, a tudományos élet képviselőinek szakértelme rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.”