2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Öt év börtönre ítélték a tanárnőjét megkéselő győri diákot

Öt év börtönre ítélték a tanárnőjét megkéselő győri diákot

Csaknem három év telt el azóta, hogy a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium 17 éves tanulója az egyik tanórán megkéselte a tanárnőjét, aki a dolgozatára 3-as érdemjegyet adott. Az 51 éves nőt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de szerencsére túlélte a támadást. H. Andrással szemben most hoztak ítéletet.

A Győri Törvényszéken hétfő délután fél kettőkor kezdődött az ítélethirdetés, amelyre H. András öltönyben, a szülei társaságában érkezett. A bíróság emberölés kísérlete miatt 5 év börtönre ítélte, amit a fiatalkorúak börtönében kell letöltenie. Az ítélet felének letöltése után feltételesen szabadulhat.

Mint arról beszámoltunk, a győri középiskola tanulója 2019. december 5-én a második tanórán hármas osztályzatot kapott egy korábbi matematikadolgozatára, ami annyira felzaklatta, hogy azt mondta az osztálytársainak, leszúrja a tanárnőt. A fiú kijelentését a társai nem vették komolyan, mert korábban is mondott már hasonlókat, illetve a kését is mutogatta nekik. A tinédzser napközben, a tanórák alatt tervelte ki, hogyan követi el a támadást, s erről a diák társainak is beszámolt. A nap végén jelentkezett az osztályfőnöknél, hogy mutasson valamit a füzetében. A tanteremben kiment hozzá, mögé lépett, és 26 osztálytársa előtt többször megszúrta őt. H. András osztálytársaiban volt annyi lélekjelenlét, hogy megállítsák az ámokfutást, az egyik osztálytársa csavarta ki kezéből a 10 centis kését. Tettét egy korábbi vallomásában azzal magyarázta: nem volt megelégedve a nő tanítási módszereivel, ezért meg akarta leckéztetni.

A szakvéleményekből pontosan kiderült, hogy a matematika és fizika szakos pedagógust, B.-né N. Mónikát három szúrás érte: egy a lapockáján, ami a tüdejét is elérte, ezért vérmellet és légmellet kapott, a másik kettő a nyakra és a mellkasra irányult, de védekezett, ezért a karját szúrta meg a bicska pengéje.

Az ügyész szerint a jó tanuló András maximalista önmagával, szorongott a teljesítménykényszere miatt. Számára és szülei számára is elképzelhetetlen volt, hogy négyesnél rosszabb jegyet kapjon. Dr. Faragó Péter védőügyvéd szerint az átlagosnál magasabbak voltak a szülők elvárásai és ez okozhatta, hogy a tanuló rossz döntést hozott és elvetette a sulykot. Nem akarta megölni tanárát és nem is tervelte ki a bűncselekményt, csak meg szerette volna leckéztetni.

H. András először levélben, majd a tárgyaláson személyesen is bocsánatot kért súlyos tettéért.

– Sajnálom azt a lelki és a testi fájdalmat, amit a tanárnőnek okoztam. Sajnálom azokat, akiknek traumát okoztam a bűncselekménnyel és akiknek részt kellett venniük az eljárásban miattam. Kívánom, hogy fel tudják dolgozni a történteket. Bánom, amit tettem. Bűncselekményt követtem el és ezért bűnhődnöm kell – mondta szeptemberben az utolsó szó jogán a diák.

A tanárnő korábban azt mondta, megpróbál megbocsátani, de ehhez idő kell. A pedagógus szerint a súlyos büntetés nem teszi semmissé a történteket, ezért nem kívánja, hogy börtönbe kerüljön egykori diákja, mert fél, hogy elkallódik. Szeretné, ha rendbe jönne András és ahhoz nem büntetésre, hanem segítségre van szüksége. Egy dolgot sajnál, hogy a szörnyűséget a többi osztálytársnak is végig kellett néznie.

H. András édesanyja, Gabriella korábban arról beszélt, az elmúlt évek során nem vette észre, milyen nyomás alatt van a fia. Ha pszichológusi vagy orvosi segítséget kap, ez megelőzhető lett volna. A fiatalember az eljárás alatt is gőzerővel tanult, több tárgyból is előre hozott érettségit tett, és szeretne továbbtanulni egyetemen, mérnök-informatikusként akar majd elhelyezkedni. Terápiára jár, több szakember is vizsgálta, hogy még egyszer hasonló dolog ne fordulhasson elő.