2023.03.30
Zalán
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor szerint az október lesz nagyon kemény

Orbán Viktor szerint az október lesz nagyon kemény

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik. A téma a válság, az infláció, az orosz-ukrán háború és a migráció.

Orbán Viktor ugyan örül annak, hogy Brüsszelben próbálnak összeurópai megoldásokat találni az energiaügyi krízisre, de úgy véli, jobb, ha mi magyarok magunkra számítunk és nem arra várunk, hogy az EU próbálja megoldani az energiaellátás problémáját. Jelen pillanatban létfenntartási kérdésről van szó, és arról, hogy lesz-e fűtés télen.

A kormányfő szerint 155 nappal ezelőtt volt egy elgondolása a Nyugatnak, ami négy pilléren nyugodott és kudarcot vallott:

  • az ukrán hadsereg legyőzi Oroszországot, de ez nem valósult meg, így Ukrajna függetlenségét aligha lehet megvédeni;
  • olyan szankciókat vetnek ki Oroszországra, ami destabilizálja Moszkvát, de ez pont fordítva sült el, és Európa szenved
  • a szankciók következményeit képesek leszünk kezelni, de ez sincs így
  • a világ belátja, hogy Oroszország agresszor, és mellénk állnak, de például Kína, India és Afrika tekintélyes része nem így tett és úgy vannak vele, megvannak a maguk problémái. A béke pedig csak egységgel érhető el.

Orbán úgy véli, az EU stratégiája megbukott és újat kell kialakítani, ám mivel ez még késik, válság gyűrűzött be a kontinensre. Egyelőre fogyasztás visszafogásról és további áremelésről beszélnek, de ha Brüsszel tovább késlekedik, októbertől háborús gazdálkodásra kell készülni Európában.

A kormányfő szerint nincsenek meg a kapacitások, és Magyarország, illetve a többi ország sem tud máshonan elegendő energiát szerezni, ha az oroszokkal nem tudunk megállapodni.

Tüzet oltani nem lángszórókkal megyünk

– jelentette ki Orbán Viktor, utalva ezzel arra, hogy az oroszok elleni szankciók és a nyugati fegyverszállítások nem működnek. Ezért békét kell kötni, meg kell állapodni, és a Nyugat már bevonódott a háborúba, ám amíg nem lesznek közvetlen orosz-amerikai tárgyalások, csekély az esélye a fegyveres konfliktus lezárásának.

Azt az uniós javaslatot sem tudja elfogadni hazánk, hogy 15 százalékkal csökkentsük a fogyasztást. Szerinte az a rendszer, hogy akinek van gáza, annak adnia kell azoknak, akinek nincs, nem más, mint einstand.

Nekünk ezzel nem lesz próbálnak, mert Szijjártó Péter évek óta építi az alternatív útvonalakat és pár ország felé kialakítottuk a gázösszeköttetést, ezért biztonságban vagyunk. Kiépült egy török-szerb útvonal, és a horvátokkal is kötöttünk egy megállapodást. Jelenleg is alkudozunk az oroszokkal, hogy adjanak még gázt, és ezt az üzletet reményei szerint nyáron nyélbe tudjuk majd ütni.

– A mi problémánk az ár – mondta a miniszterelnök.

Orbán kiemelte, hogy ahol van rá lehetőség, segíteni kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázról. Újraindítják a Mátrai Erőmű már leállított termelőkapacitásait, betilották a tűzifa kivitelét és meg kell vizsgálni, hogy újra tudjuk-e nyitni a barnakőszén bányáinkat. Az erdőgazdaságoknak pedig előírták, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne több tűzifát kitermelni.