KezdőlapBelföldOrbán Viktor az évértékelőjén: Novák Katalin lemondása helyes volt

Orbán Viktor az évértékelőjén: Novák Katalin lemondása helyes volt

A gyermekek bántalmazása esetén kegyelemnek helye nincs, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

Először szólalt meg Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter, leendő EP-listavezető lemondásához vezető kegyelmi ügyről. Emellett beszélt a zöldenergia fontosságáról, a magyar kormány előtt álló fontos feladatokról és az idén esedékes EP-választásokról.

  • A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul – kezdte az évértékelőjét Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor. Novák Katalin ugyanis múlt hét szombaton benyújtotta a lemondását.

„Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel” – fogalmazott a miniszterelnök.

„A gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után. Kegyelemnek ilyenkor helye nincs. Ezért a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket” – mondta a kormányfő Novák Katalin volt államfő és Varga Judit, egykori igazságügyi miniszter lemondásával kapcsolatban.

A kormányra vár a feladat, hogy a „kizökkent időt helyretolja”, az erkölcsi rendet helyreállítsa, és a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja. Orbán Viktor megjegyezte: a politikai hiba persze akkor is bosszantó, ha van rá magyarázat, „hát még ha nincs”.

Szerinte a kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühhé a jobboldalon, hogy nem egy bonyolult helyzetben hozott döntésről van szó, hanem egy „ki nem kényszerített hibáról”. „A jobboldal számára ez olyan egyszerű, mint a faék: pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem!” – jelentette ki.

De ami felkorbácsolta a jobboldal dühét, az mérsékelje az indulatainkat is – folytatta -, a lemondás ugyanis elégtétel és példa az ország számára, ami esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki. „És úgy is fogunk” – tette hozzá.

Szerinte a köztársasági elnök távozása helyes, bár nagy veszteség Magyarország számára. A nemzeti egységet az ő döntése bontotta meg, így ő maga azt már nem tudta helyreállítani. Ebben a helyzetben az történt, aminek történnie kellett.

Ezután rátért Varga Judit lemondására. Távozása szerinte az államélet törvényeinek elkerülhetetlen és „igazságtalan következménye”. Úgy véli, jó emberek is hoznak rossz döntéseket.

A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve – fogalmazott Orbán Viktor.

Ha már beütött a baj, legalább annyi haszna legyen, hogy tanuljunk belőle, folytatta a miniszterelnök Értékes tapasztalatnak nevezte, hogy az ökölvívás szabályai hasznosabbak a politikában, mint a baletté. „A politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól. Ezért csak a gondos mérlegelés és körültekintés segíthet” – mondta.

Azzal folytatta, hogy a modern politika vastörvénye az alázat. „A nemzetszolgálat személyes alázatot is követel. Tudnod kell, akármilyen magasan is vagy, egyedül soha nem lehetsz elég okos, nincs védett hely. Még a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni” – fejtette ki.