2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Nocsak: az MSZP milliókat követel a pártból kilépett Ujhelyi Istvántól

Nocsak: az MSZP milliókat követel a pártból kilépett Ujhelyi Istvántól

Komoly pártpolitikai vihart kavart az MSZP-n belül, hogy Ujhelyi István bejelentette, távozik a szocialistáktól. Az MSZP EP-képviselőjének több millió forint összeggel kell elszámolnia – tudta meg az atv.hu.

A portálnak a párt több vezető politikusa mondta el, hogy az MSZP és Ujhelyi között írásos szerződés van róla, hogy az európai parlamenti képviselői fizetésének 10 százalékát be kell fizetnie a pártkasszába.

Mint ismert, a párból kapituláló politikus döntését többek között azzal indokolta, hogy nem tudott tovább azonosulni az MSZP mechanizmusaival. Az MSZP ezután közleményben reagált Uhelyi döntésére, és sajnálatukat fejezték ki, ám egyúttal arra kérték, rendezze a szocialista párt felé az elmúlt években felhalmozott jelentős tartozását, és adja vissza EP-képviselői mandátumát.

Ezután indult el a találgatás, vajon mekkora összegről lehet szó. Az atv.hu információi szerint az MSZP közel 4 millió forint befizetését várja el Ujhelyi Istvántól.

A lapnak több vezető MSZP-s politikus is megerősítette, hogy a párt és Ujhelyi között írásos szerződés van arról, hogy az európai parlamenti képviselői fizetésének 10 százalékát be kell fizetnie. Az elmúlt hónapokban azonban jelentős tartozást halmozott fel a párt felé. Ennek egy részét a politikus már befizette, de így is maradt még közel 4 millió forintos tartozása.

Az Európai Parlament által közzétett adatok rámutatnak, hogy az EP-képviselő azonos tiszteletdíjat kap. Az egységes képviselői szabályzat alapján 2021. július 1-jétől az EP-képviselők havi bruttó tiszteletdíja 9166,30 euró. A tiszteletdíjat a parlament költségvetéséből folyósítják, belőle uniós adót és biztosítási járulékokat vonnak le, az ezután maradó nettó tiszteletdíj 7146,11 euró, amely a jelenlegi euróárfolyammal számolva több mint 3 millió forint – világított rá a lap.