2023.03.29
Auguszta
Kezdőlap Belföld Nem semmi: 17 év fegyházra ítélte a bíróság Budaházy Györgyöt terrorcselekmények miatt

Nem semmi: 17 év fegyházra ítélte a bíróság Budaházy Györgyöt terrorcselekmények miatt

Bizonyítottnak találta a Fővárosi Törvényszék a bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmények vádját, így a ma kihirdetett elsőfokú ítéletében 17 év fegyházat szabott ki a szervezet vezetőjére, Budaházy Györgyre. Akit több vádlott társával együtt le is tartóztattak.

Tizenhét év fegyházra ítélte ma a Hunnia-perben Budaházy Györgyöt a megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék. A másodrendű vádlott tizennégy évet, míg a harmadrendű terhelt tizenöt évet kapott. Budaházyt és két társát még az indokolás előtt letartóztatta az eljáró bíró. 

Az ítélet hallatán óriási felzúdulás támadt, Budaházy szimpatizánsai hangoskodtak, a feldühödött hallgatóságot végül hatósági közreműködéssel bírták távozásra a törvényszék díszterméből.

Az eljáró bíró bizonyítottnak találta a bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmények vádját, az ítéletet is ennek a tükrében súlyozta, illetve szabta ki. Budaházy büntetésébe beleszámítanak az előzetes letartóztatásban töltött évek, ám csak a fennmaradt idő teljes kitöltése után szabadulhat.

A tizenhét vádlottból tizenötöt terrorcselekmény elkövetése miatt ítélt el a törvényszék. Tizenketten 5 – 10 év fegyházat kaptak. Az ítélet egyébként még nem jogerős.

Az ítéleti tényállás szerint Budaházy György 2007 elején azzal a céllal hozta létre a Hunnia Mozgalmat, hogy szocialista és szabad demokrata országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, a képviselők megfélemlítésével befolyásolják a parlamenti döntéseket. A vádlottak közül tizenhatan az általa vezetett bűnszervezet tagjaként követték el a bűncselekményeket, az ő utasítására, szervezett módon.

Az első – figyelmeztetésnek szánt – támadást még 2007-ben, Kóka János és Hiller István országgyűlési képviselők ellen hajtották végre a csoport „katonai szárnyának” tekintett Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg tagjai. 

Az akkor oktatási miniszterként működő Hiller István házára éles lőszerrel lőttek rá, a lövedékek a hálószobájába csapódtak. Az SZDSZ-es Kóka János épülő villájára a támadók Molotov-koktélokat dobtak.

A csoport ezek után 2007-ben és 2008-ban újabb Molotov-koktélos támadásokat intézett más politikusok ingatlanjai, valamint pártirodák és szórakozóhelyek ellen.

A vád szerint Budaházyékat terheli az akkor még a Hír TV-nél dolgozó Csintalan Sándor megverése is. A műsorvezetőt egy III. kerületi társasház teremgarázsában verték össze vasrudakkal 2007 decemberében.

Ismeretes, a Fővárosi Törvényszék 2016 nyarán az első elsőfokú eljárásban, nem jogerősen tizenhárom év fegyházra ítélte terrorcselekmény, testi sértés, valamint kényszerítés miatt Budaházy Györgyöt, aki addigra már több évet töltött előzetes letartóztatásban, tizenhét vádlott közül tizenötöt pedig terrorcselekmény miatt 5 és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztéssel sújtottak.