2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Belföld Nem elégedett a PDSZ Rétvári Bence bejelentésével a pedagógusbérekről

Nem elégedett a PDSZ Rétvári Bence bejelentésével a pedagógusbérekről

Már most legalább 45 százalékos béremelésre volna szüksége a tanároknak, így reagált Rétvári Bence belügyi államtitkár bejelentésére lapunknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ugyanakkor üdvözlik a túlórák kifizetésére irányuló törekvést, mert akkor az érintett kollégáknak nem kell bíróságra menniük.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára szerda délelőtt a Blikk kérdésére tette egyértelművé: minden pedagógusnak ki kell fizetni a meghatározott órakereten felül teljesített munkát. – Az iskolákban az igazgatók, a gazdasági vezetők rendezik a túlmunkák díját, ha volt is egy-egy eset, ahol nem így volt, ott nyilván megtörténik. Erre a fedezet minden tankerület költségvetésében rendelkezésre áll – mondta lapunknak az államtitkár, akit azután kérdeztünk, hogy kiderült: a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon pert nyert egy pedagógus, aki a kifizetetlen túlórái miatt ment bíróságra. Az illetőt a PDSZ képviselte az eljárás során, a jogerős ítélet alapján pedig elméletileg jár a túlórapénz a napi 8 órát meghaladó munkavégzés, vagyis a helyettesítések, egyéb túlmunkák, osztálykirándulások után is.

Az államtitkár kijelentésével kapcsolatban kértük a PDSZ reakcióját.

– Rétvári arról nyilatkozott, amit a végrehajtási rendelet alapján ki kell fizetni a pedagógusoknak, de arról nem, amit a munka törvénykönyve alapján kell, amely esetében az igény jogosságát jogerős bírósági ítélet is megerősíti. Ha ezekre az eseti helyettesítésekre, valamint minden hét végi és iskolán kívüli programon való részvétel kifizetésére is gondolt Rétvári Bence, akkor az mindenképpen örömteli, mert akkor nem kell peres úton behajtani a rengeteg ki nem fizetett túlmunka ellenértékét – reagált a Blikknek a PDSZ képviseletében Nagy Erzsébet.

Rétvári azt is közölte, a béremelés az egyik elsődleges feladata a kormánynak, jövőre 86 milliárd forinttal több jut oktatásra, aminek nagy részét erre fordítják. Vázolta az emelési terveket is, ezek szerint a magyar kormány jövőre 10, de uniós finanszírozással együtt 21, a következő évben 25, majd 29 százalékkal emelne.

Ez nem hatotta meg a PDSZ-t.

– A tervezett 10, illetve brüsszeli támogatással 20 százalék, főleg ha pótlékemelésként történik, nem elegendő, mert még az inflációt sem kompenzálja. A közoktatásban dolgozók bérei olyan mértékben el vannak maradva a kormány által kitűzött, elérendő céltól, hogy nem lehet azt teljesíteni anélkül, hogy első lépésként nagyarányú alapbéremelésre nem kerül sor. A 45 százalékos béremelés már a minimum minimuma, ennél kevesebbel nem elégedhetünk meg – magyarázta Nagy Erzsébet. Szerinte a nem pedagógus munkakörökben, ahol 2008 óta nem változott a közalkalmazotti bértábla, még nagyobb mértékű emelésre van szükség, ehelyett továbbra is folyik a Brüsszelre mutogatás, és a jövő évi költségvetési törvényben még a 10 százaléknak sincs nyoma.