2021.10.21
Orsolya
Kezdőlap Belföld Nagyon sok pénzzel tartozik a NAV-nak Bíró Ica

Nagyon sok pénzzel tartozik a NAV-nak Bíró Ica

Nyilvánosságra hozták az aktuális adóslistát, ahol ismerős nevekbe lehet botlani.

Egy év alatt több mint nyolc százalékkal, 1 millió 246 ezerre nőtt a NAV-val szemben hátralékot felhalmozók száma; ugyanakkor tavaly is több száz milliárd forint behajthatatlan követelést írt le az adóhivatal – közölte a napi.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb adóslistáinak elemzése után. Az összes megállapított adóhiány 16,4 milliárd forint, míg az adósokkal szemben kiszabott bírság és késedelmi pótlék 20,2 milliárd forintot tesz ki.

A második negyedévben véglegessé vált határozatban 73 adósnál – 43 magánszemélynél és 30 gazdasági vagy egyéb szervezetnél – állapítottak meg nagy összegű, azaz magánszemélyeknél 10 milliónál, szervezeteknél 100 milliónál nagyobb adóhiányt.

A második negyedéves adóslista élén – a cégeket megelőzve – egy magánszemély áll 5,2 milliárd forinttal, amelyből a megállapított adóhiány 1,7 milliárd, a bírság 3,5 milliárd forint. A budapesti Papp Tibor magánszemélyként került fel a listára, de a cégadatbázis szerint nyolc vállalkozásban megfordult már, amelyek közül csak kettő működik, és egyben van még tulajdonrésze, de azt is lefoglalta februárban a végrehajtó.

A NAV közzétette a huzamosabb ideje jelentős adótartozással rendelkezők listáit is. Jelenleg – a június 30-i állapot szerint – 2761 magánszemélyt tartanak nyilván 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással, közülük 720 adózó egyéni vállalkozóként szerepel a listán, illetve van 27 személy, akik lakcím nélküliek – számol be a portál.

A listán már nem szerepel Dobrainé Marcsika, a 12 milliárdos károkozással vádolt karcagi „álbróker” neve, de a listán van még lánya, Dobrai Erika, mint ahogy Bíró Ica neve is olvasható, csakúgy, mint az egykori Sólyom légitársaság egyik alapítójának, Hurtyák Róbertnek, illetve Volkova Ekaterinának, aki a volt gázkereskedő Emfeszt vezető Góczi István felesége.

Listán van a Costa Coffee-üzleteket eddig működtető és azok bezárását a napokban bejelentő L-Coffee Kft., amely a mérlegadatok szerint 2019-ig eredményesen működött, a 2020-as évéről pedig még nem adott le beszámolót. A Gattyán György közvetett érdekeltségébe tartozó, egykor többmilliárdos forgalmat bonyolító DoclerWeb Informatikai Kft. is szerepel a NAV nyilvántartásában. Az ismert nagyvállalkozó cégcsoportja évek óta pereskedik a NAV-val egy 2012-ben indult adóügy miatt.

Indirekt/Blikk