2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Belföld Nagyon jó hírt közölt Müller Cecília

Nagyon jó hírt közölt Müller Cecília

Folyamatosan javulnak és egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, most már egyértelműen túl vagyunk a koronavírus-járvány harmadik hullámán – jelentette be a jó hírt Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

A teljes szabadságot még nem kaptuk vissza, de jó irányba haladunk, s talán a nyár végére azt is elérhetjük. György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője a sajtótájékoztató elején közölte, hogy Magyarországon az átoltottság már 46 százalékon mozog, szemben az uniós átlaggal, ahol ez csak 29 százalék. Kifejtette: a pénteki adatok szerint 4,5 millió embert legalább egy alkalommal sikerült beoltani.

– Most már bárki, akár napokon belül megkaphatja az oltást – mondta, hozzátéve, hogy már a legfiatalabbakat is meg tudják védeni. György István azt is felidézte, hogy csütörtökön megkezdődött a 16–18 évesek oltása is. Felidézte, hogy pénteken megkezdődött azoknak az embereknek a Pfizer-vakcinával való oltása, akik tegnap időpontot foglaltak erre az EESZT rendszerében. Ők is keddig foglalhatnak, ha még nem tették meg.

Müller Cecília elmondta, hogy a járványadatok „folyamatosan, tendenciózusan kedvező irányba alakulnak”. Hozzátette: véleménye szerint ez egyértelműen azt jelzi, hogy túl vagyunk a harmadik hullámon. Az országos tiszti főorvos kitért arra, jelentősen csökkent a koronavírussal kórházban ápoltak száma is, ők jelenleg 2612-en vannak, közülük 338-an szorulnak lélegeztetőgépre. Emlékeztetett, a harmadik hullám csúcsán több mint 12 ezer ember volt kórházban, és 1500 felett volt a lélegeztetett betegek száma.

Indirekt/Index