2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Belföld Nagyon jó hír: nem kell harmadik oltás a kínai vakcinából sem

Nagyon jó hír: nem kell harmadik oltás a kínai vakcinából sem

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a kínai vakcina képes megadni a legszélesebb immunitást, az Egyetem vizsgálataiban mindenkinél találtak antitestet a két oltás után.

A Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk – jelentette ki a Magyar Nemzet megkérdezésére dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette: a híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére.

„A Semmelweis Egyetemen még nem találtunk olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinek ne lett volna pozitív, a tüskefehérjével ellenes antitestje két dózis beadását követően, tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltunk” – nyilatkozta a lapnak Merkely. A professzor elmagyarázta: „az egyetemen végzett laboratóriumi mérési eredmények (SARS-CoV-2-IgG Spike1 Roche antitest) a Sinopharm-vakcinák beadását követően akár több százszoros ellenanyagszintet mutattak az átfertőzöttségnél tapasztalt értékhez képest, de a legalacsonyabb érték is az átfertőzöttség hatására kialakuló ellenanyagszintnek felelt meg”.

A rektor elmondta: jelenleg hatféle különböző vakcinát alkalmaznak Magyarországon, viszont ezek az oltóanyagok teljesen más technológiával készülnek, így egyszerre egy oltás nem tud mindenféle előnyt biztosítani.

Kiemelte, hogy a kínai vakcinának a legenyhébb az oltási reakciója, és mivel teljes elölt vírust tartalmaz, a vírus fehérjének teljes spektrumában véd. Ami azt jelenti, hogy a különböző vírusvariánsok ellen a Sinopharm képes megadni a legszélesebb immunitást.

Merkely Béla hangsúlyozta, hogy sem a Sinopharm, sem a Pfizer esetében nincs szükség az oltóanyag harmadik dózisának felvételére, sőt véleménye szerint erre a lépésre a közeljövőben biztosan nem kerül sor.

Indirekt/szeretlekmagyarorszag.hu