KezdőlapBelföldNagy változások jönnek az egészségügyben

Nagy változások jönnek az egészségügyben

Jelenleg az állami és a magánegészségügy szétválasztásának vége felé járunk, és el fogjuk kezdeni a két szektor együttélését szabályozni – jelentette be Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség keddi konferenciáján.

Az ágazatvezető azt is jelezte: kormányzati döntés szükséges ahhoz, hogy mely magántulajdonú szolgáltatókat vonja be hosszú távon a közfinanszírozott ellátásba.

– A NEAK biztosítási funkcióját szeretném visszaállítani, erről már Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a januári kormányinfón – jelezte Takács Péter a Portfolio cikke szerint.

Az államtitkárságon ezen jelenleg is dolgoznak, a biztosítási piacot viszont nem fogják kinyitni a magánbiztosítók számára – mondta. Lesznek viszont a NEAK-nak (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, korábbi nevén OEP) erősebb ellenőrzési és szolgáltatásvásárlási funkciói – tette hozzá. Ezeknek a szabályait most dolgozzák ki és ha ez megvan, akkor át tudunk állni a szektorsemleges finanszírozásra – jelentette be Takács, ami egy vadonatúj megközelítés a kormány részéről a magánszektor irányába.

Hozzátette, hogy mindenhez kormányzati döntés szükséges, vagyis ahhoz, hogy mely magántulajdonú szolgáltatókat vonja be a kormány hosszú távon a közfinanszírozott ellátásba. A döntés után be lehet építeni a bértámogatást a finanszírozásba és megvalósulhat a szektorsemleges finanszírozás – jelezte. Azt is leszögezte, hogy ez esetben tisztázni kell a térítéses ellátások körét.

A fentiekkel párhuzamosan pedig ki kell dolgozni a felelősségi viszonyok rendezését, itt konkrétan a magánellátásban bekövetkező felróható szövődményekre célzott, mely területen új szabályokat dolgoz ki épp az államtitkárság.