2023.09.27
Adalbert
Kezdőlap Belföld Nagy bajban Schadl György: vádalkut kötött az egyik bizalmasa

Nagy bajban Schadl György: vádalkut kötött az egyik bizalmasa

A korrupciós összegeket két helyen, a Házipénztár és az EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatban is nyilvántartották.

A Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, valamint Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és társaik elleni büntetőeljárás egyik kulcsfontosságú szereplőjével vádalkut kötött az ügyészség.

Schadl egyik bizalmasa hivatalosan végrehajtójelölt volt, valójában azonban Schadl pénzügyeseként dolgozott, akit a pénzmozgások (köztük a kenőpénz-kifizetések) dokumentálásával bíztak meg, így az illető tisztában volt azzal is, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke rendszeresen fizet kenőpénzeket, többek közt Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkárnak. A 24.hu szerint a nő 90 oldalnyi tanúvallomást tett több részletben, ami miatt alighanem a több mint egy éve letartóztatott volt főnöke is aggódhat.

Mint ismert, Schadl és Völner ellen korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Az eljárásnak 22 vádlottja van, köztük Schadl apja és felesége is.

A vádirat szerint Schadl 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. A közel egymilliárd forintnyi összeget az ő kérésére kinevezett önálló bírósági végrehajtóktól kapta vissza, miközben jogtalan előnyként, lényegében fizetésként, rendszeresen pénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott át a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorló fideszes politikusnak.

A vádirat szerint Schadl a kenőpénzeket részben a végrehajtói irodájában, részben a tartózkodási helyén tárolt összegekből fizette ki a miniszterhelyettesnek. A most vádalkut kötő, pénzügyesként dolgozó végrehajtójelöltön kívül a készpénz kezeléséhez a szintén végrehajtójelöltként dolgozó, de a valóságban Schadl sofőrjeként és személyi asszisztenseként működő munkatársnak is jogosultsága volt. Ő az ügy negyedrendű vádlottja, akire két és fél év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

A vádirat szerint a két bizalmi ember teljes mértékig tisztában volt azzal, hogy Schadl György a legális bevételei mellett rendszeresen jut törvénytelen, korrupciós cselekményekből származó pénzekhez, illetve maga is fizet hivatalos személyeknek nagyobb összegű kenőpénzt.

A vád szerint ezeket a pénzeket vagy személyesen Schadl, vagy a sofőrje vitte el a megadott helyre, miközben a pénzmozgásokat a pénzügyesként dolgozó végrehajtójelölt könyvelte. Az összegeket két helyen, a Házipénztár és az EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatban is nyilvántartották.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerésük esetén. Előbbi esetében 200, míg utóbbinál 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól pedig végleges hatályú eltiltást kértek, emellett vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.