KezdőlapBelföldMióta eltörölték a benzinárstopot, nagyon visszaesett a benzinkutak forgalma

Mióta eltörölték a benzinárstopot, nagyon visszaesett a benzinkutak forgalma

A benzinárstop kivezetésének hatására jelentősen csökkent a hazai benzinkutak forgalma.

„Tavaly az első féléves nagyon jelentős forgalomnövekedés a második félévre jelentősen mérséklődött, 2022-ben az országos fogyasztási adatoknál öt százalék körüli növekedést lehet majd tapasztalni” – mondta az InfoRádióban Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Grád Ottó szerint a december 6. utáni időszakban a mennyiségi hiányok visszapótlása és a vásárlás nehézkessége is hozzájárult ahhoz, hogy a fogyasztási adatok jelentősen visszaestek.

Az ünnepek előtti időszakban a szállítás és a magánforgalom költsége nem volt annyira központi kérdés, viszont az ünnepek után egyértelművé vált, hogy a forgalomra most már sokkal jelentősebb mértékben hat az üzemanyag ára – hangsúlyozta a főtitkár, majd hozzátette: a januári számokban már a korábbi évek fogyasztási adatai alatti szintet fogunk tapasztalni, hiszen az árak viszonylag magasak és ma már elsődlegesen ezek határozzák meg az üzemanyagigényt.

Grád Ottó a műsorban hangsúlyozta: az ellátásban nincsenek fennakadások, ma már szinte nincs az országban olyan töltőállomás, ahol bármiféle korlátozás lenne vagy valamelyik terméktípus nem lenne elérhető. Az információk alapján elmondható, hogy a kis kutaknál is normalizálódott a helyzet, legalábbis az üzemanyag elérhetősége szempontjából.