2022.08.08
László
Kezdőlap Belföld Mindenki az árnyékba: 40 fok lesz a héten!

Mindenki az árnyékba: 40 fok lesz a héten!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint a héten fokozódik a hőség, néhol 40 fok közeli meleg is lehet.

Hétfőn kezdetben derült idő várható, majd a déli óráktól kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja a napsütést. Főleg az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Az Észak-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, déli szél. Zivatarok mentén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31-36 fok között valószínű.

Este a a Dunántúl fölé vastagabb felhők sodródhatnak be, amelyekből ott helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Másutt gyengén felhős vagy derült lesz az ég. A légmozgás jobbára mérsékelt marad, de zivatarok mentán átmeneti szélerősödés előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-22 fok között valószínű. A hidegre hajlamos részeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Kedden sok napsütés várható, de a nyugati és északi tájakon időszakosan több lehet a felhő, és azokon a tájakon zápor, zivatar előfordulására is van esély. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de szélerősödés, esetleg viharos széllökés átmenetileg a Dunántúlon, valamint zivatarok környezetében is lehet. Délután 32-37 fok között valószínű.

Keddre zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékre. Ezekben a megyékben – Zalával kiegészítve – a hőség miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést is kiadtak, az ország többi megyéjére pedig másodfokú figyelmeztető előrejelzést léptetett érvénybe az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szerdán napos idő várható általában kevés gomolyfelhővel, de a Dunántúl nyugati, délnyugati részein erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés, és azokon a tájakon kialakulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél időnként megélénkül, néhol megerősödik. A minimum-hőmérséklet 15-23, a maximum 33-38 fok között valószínű.

Csütörtökön szintén napos idő várható, általában kevés gomolyfelhővel. Az ország döntő részén nem valószínű csapadék, de néhány helyi zápor, zivatar kialakulhat. A déli, délkeleti szél néhol megélénkül. A hajnali 15-23 fokról délutánra 33-38 fok közé melegszik fel a levegő.

Pénteken hajnalban 16-24, délután 34-39 fok valószínű.

Szombaton átmenetileg megnövekszik a felhőzet, nagyobb területen előfordulhatnak záporok, zivatarok. Hajnalban 16-24, délután 28-35 fok várható.

Vasárnap napos és felhős tájak, valamint időszakok egyaránt lehetnek. Ekkor is nagyobb területen van esély zápor, zivatar kialakulására. A minimumok 13-20, a maximumok 29-34 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

A keleti országrészben hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a nyári növények szenvednek az aszálytól. A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása a szokásos idő előtt elkezdődött. A Dunántúlon május végén, június elején jelentős mennyiségű csapadék hullott, arrafelé még van nedvesség a talajban, sőt, vasárnap reggelre az ország délnyugati mintegy egynegyede újra megázott. A folytatás nem ígér jelentős csapadékot, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, a jellemző a száraz, igen meleg idő lesz a következő egy hét során.

Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál.

Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad – tette közzé az OMSZ.