2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Belföld Mindenki árnyékba: ma is brutális hőség várható

Mindenki árnyékba: ma is brutális hőség várható

Pénteken – az időjárás-előrejelzés szerint – igazi, napsütéses nyári napnak nézünk elébe, melyet időnként csak egy-egy felhő zavarhat meg.

Az ország döntő részén nem várható csapadék, de a Dunántúl északnyugati részén, illetve a hegyekben nem zárható ki néhol zápor, zivatar. Erős vagy viharos széllökés csak zivatarok környezetében fordulhat elő. Pénteken a sok napsütést időnként kevés gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja. A hőmérséklet kora délután 32-36, késő este 20-28 fok között várható. A legmelegebb az ország déli részén lesz: SzegedenSzentesen és Kiskunhalason 35 fok, Békéscsabán és Orosházán 36 fok, míg az észak-nyugati tájakon – pl. Győrben vagy Sopronban – csupán 32 fokra számíthatunk.

A budapesti időjárás tekintetében közepesen felhős, 33 fokos napra számíthatunk.

Péntek estétől szombat reggelig általában derült lesz az ég, az északnyugati, északi megyékben azonban az éjszaka második felében megnövekszik a gomolyfelhőzet, és néhol előfordulhat zápor, zivatar. Gyenge marad a légmozgás, csak zivatar környezetében lehet szélerősödés. Hajnalra 14-23 fok közé hűl le a levegő, a belvárosi, vízparti tájakon lesz enyhébb az idő.

Szombat

Az ország északi felén a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, néhol heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel. Délen sok napsütésre van kilátás, kevesebb lesz a gomolyfelhő, csak helyenként fordul elő csapadék. A szél délnyugatiról, nyugatiról északnyugatira, északira fordul, élénk, helyenként erős, zivatarok környezetében viharos lökések kísérik. Délutánra 27-37 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb, északnyugaton a hűvösebb; a hőség miatt Csongrád-Csanád megyére harmadfokú hőségriasztást is kiadtak.

Vasárnap

A többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás, több helyen várható zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is kialakulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Északnyugaton, északon a legnagyobb, délkeleten a legkisebb a csapadék esélye. A szél délnyugatiról, déliről északnyugatira fordul, nagy területen erős, a Dunántúlon, illetve zivatarok környezetében másutt is viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban 16-22, a legmelegebb délutáni órákban 27-38 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb, északnyugaton, nyugaton a hűvösebb – írja a met.hu.