2023.06.08
Medárd
Kezdőlap Belföld Mindenki árnyékba: 40 fokos kánikula lesz ma

Mindenki árnyékba: 40 fokos kánikula lesz ma

Ma sem ússzuk meg a kánikulát! Csütörtökön tovább fokozódik a hőség, a nyugati és az északkeleti megyékben 25 Celsius-fok felett, másutt 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

Többnyire derült lesz az ég, kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja a napsütést. Csapadék nem valószínű. A Dunántúlon megélénkül, néhol meg is erősödik a déli, délnyugati szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-39 Celsius-fok között valószínű, de akár 40 feletti értékeket is mérhetünk, és még késő estére is csak 21-30 fokra hűl le a levegő.

Amint az alábbi térképen is látni, az ország nagy részére (12 megyére) másodfokú másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 27 °C felett alakul.

Jelenleg harmadfokú hőségriasztás van érvényben a forróság miatt, az augusztus 20-i hétvégére azonban az előrejelzések szerint hidegfront éri el hazánkat – írja honlapján az Országos Meteorológia Szolgálat.

Pénteken ugyanis egy nyugat felől érkező hidegfront vethet hullámot térségünk felett, azaz a magasban elkezdődik a lehűlés, miközben a felszínhez közeli légrétegekben még meleg, nagy nedvességtartalmú levegő áramlik felénk, emiatt intenzív és folyamatos csapadékképződés kezdődhet térségünkben.